Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kruidige linzenballetjes met yoghurtsaus

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • wortelen 3
  • komkommers 1
  • kroppen ijsbergsla 1
  • lente-uitjes 1 bosjes
  • citroenen 2
  • dille 0.5 plantjes
  • platte peterselie 0.5 plantjes
  • yoghurt natuur 4 eetl.
  • droge rode linzen 120 g
  • bulgur (fijne) 120 g
  • groentebouillon (1/2 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 3 dl heet water) 3 dl
  • olijfolie 2 eetl.
  • laurier 1 blaadjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Spoel de linzen onder koud water. Breng samen met de bouillon en het laurierblaadje aan de kook. Laat ± 15 min. afgedekt garen.
  2. Snipper intussen de dille, de peterselieblaadjes en de lente-uitjes fijn.
  3. Rasp 1 citroen (niet het wit) en pers hem. Snij de tweede citroen in partjes.
  4. Haal de linzen van het vuur, voeg de bulgur toe en laat samen 10 min. afgedekt zwellen.
  5. Snij intussen de ijsbergsla grof. Snij de ongeschilde komkommer in de lengte in 2 en schraap er de zaadjes uit met een lepel. Snij in kleine blokjes.
  6. Laat de linzen en de bulgur uitlekken en verwijder het laurierblaadje.
Bereiding (25 min. + 40 min.)
  1. Voeg de lente-uitjes, de citroenzeste en de helft van de verse kruiden toe aan de linzen en de bulgur. Kneed tot een plakkerig deeg.
  2. Rol er balletjes van (maak eerst je handen een beetje vochtig). Zet de balletjes ± 20 min. in de koelkast.
  3. Meng intussen de komkommer onder de yoghurt, het citroensap, de rest van de verse kruiden, zwarte peper en zout. Rasp de wortelen.
  4. Verhit de olijfolie in een pan en bak de balletjes aan alle kanten goudbruin.
Afwerking

Verdeel de ijsbergsla, de geraspte wortel en de linzenballetjes over de borden. Werk af met de yoghurtsaus en een partje citroen.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 303 kcal
Vetten 7.3 g
Verzadigde vetzuren 1.4 g
Koolhydraten 42.4 g
Suikers 8.5 g
Vezels 6.3 g
Eiwitten 13.5 g
Zout 0.8 g