
Knolseldersoep met gerookte zalm en zure room
Ingrediënten
- gerookte zalm 4 sneetjes
- knolselders 500 g
- preien 1
- bieslook (enkele takjes)
- zure room 100 g
- uien 1
- groentebouillon (2 blokjes of 1 eetl. poeder opgelost in 1 L heet water) 1 L
- olijfolie 2 eetl.
- olijfolie extra vierge 1 eetl.
- zwarte peper
- zout
Voorbereiding
Voorbereiding
- Schil de knolselder en snij in blokjes.
- Snipper de ui en het preiwit grof. Bewaar het groen van de prei voor later of vries het in.
Bereiding (10 min. + 30 min.)
- Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui en de prei glazig. Voeg de knolselder toe en laat nog even stoven.
- Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Laat 20 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
- Snipper intussen het bieslook fijn en meng onder de zure room. Snij de gerookte zalm in reepjes.
- Mix de soep en kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking
Verdeel de soep over 4 kommetjes of diepe borden. Bestrooi met de reepjes zalm. Werk af met een lepeltje zure room en enkele druppels extra vierge olijfolie.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
250 kcal
Vetten
15.7 g
Verzadigde vetzuren
5.2 g
Koolhydraten
11.4 g
Suikers
3.6 g
Vezels
8 g
Eiwitten
11.8 g
Zout
3.9 g
Tip
Je kan deze soep tot 3 dagen bewaren. Zo hoef je ze de dag zelf enkel nog op te warmen en af te werken.
Liever veggie? Vervang de zalm door krokant gebakken broodkorstjes, verkruimelde tempé, blokjes tofoe
- Is een van je gasten lactose-intolerant? Klop lactosevrije room stevig op en meng daarna onder de bieslook.