Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Homemade chips met wortelhummus en pistou

Aperitief en cocktails meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • wortelen (+ 20 g wortelloof) 4
  • sinaasappelen 1
  • citroenen 1
  • dille 0.5 plantjes
  • peterselie (vers) 0.5 plantjes
  • grote aardappelen 2
  • knoflook 1 teentjes
  • kikkererwten (bokaal) 250 g
  • olijfolie (+ 1 eetl.) 1 dl
  • tahin (sesampasta) 3 eetl.
  • gemalen koriander 1 koffiel.
  • gemalen komijn 0.25 koffiel.
  • grof zeezout
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snij de wortelen in stukken. Leg op een bakplaat met bakpapier en breng op smaak met 1 eetl. olijfolie, zwarte peper en zout. Zet 30 min. in de voorverwarmde oven.
  3. Schil intussen de aardappelen en snij in dunne schijfjes met een mes of een mandoline.
  4. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen (niet het wit). Pers de citroen.
  5. Hak de dille en de peterselie grof.
  6. Spoel de kikkererwten onder koud water en laat uitlekken.
Bereiding (40 min. + 20 min.)
  1. Mix de geroosterde wortelen glad samen met de kikkererwten, de tahin, het gepelde teentje knoflook, het citroensap, een snuifje zout en zwarte peper. Voeg eventueel een scheutje water toe.
  2. Bak de chips 2 min. in een friteuse op 180 °C. Laat uitlekken en bestrooi met grof zeezout.
  3. Mix ondertussen het loof van de wortelen samen met de peterselie, de dille, de koriander, de komijn, de citruszeste en 1 dl olijfolie tot een gladde pistou. Kruid met zwarte peper en zout.
  4. Maak er hapjes van: spuit een toefje wortelhummus op elke chip en werk af met een beetje pistou.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 467 kcal
Vetten 35.5 g
Verzadigde vetzuren 5.1 g
Koolhydraten 23.8 g
Suikers 4.4 g
Vezels 8.2 g
Eiwitten 8.9 g
Zout 0.6 g