Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gevulde speltpannenkoeken met spinazie in bloemkool-kaassaus

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • verse spinazie 400 g
  • kroppen groene eikenbladsla 1
  • bloemkolen 0.5
  • broccolikiemen 50 g
  • knoflook 1 teentjes
  • sjalotten 3
  • geraspte gruyère 100 g
  • blauwgeaderde kaas (pas de bleu) 100 g
  • boter 40 g
  • eieren 2
  • melk (naar keuze) 4 dl
  • speltbloem 200 g
  • groentebouillon (1/2 koffiel. poeder of 1/4 blokje opgelost in 1.5 dl heet water) 1.5 dl
  • neutrale olie (bv. maïs- of zonnebloemolie) 2 eetl.
  • olijfolie 4 eetl.
  • kokosazijn 1 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snipper de sjalotten en het teentje knoflook fijn.
  2. Verdeel de halve bloemkool in roosjes.
  3. Hak de spinazieblaadjes grof.
  4. Verkruimel de blauwgeaderde kaas.
  5. Smelt de boter in een steelpannetje op een zacht vuur.
  6. Meng de speltbloem met de melk, de eieren, 1 snuifje zout en de gesmolten boter tot een glad deeg.
Bereiding (20 min. + 30 min. + ± 20 min. in de oven)
  1. Kook de bloemkoolroosjes 10 min. goed gaar in lichtgezouten water.
  2. Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een grote kookpot of pan en stoof de sjalotten en het knoflook glazig.
  3. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Zet het vuur op het einde wat hoger zodat al het vocht kan verdampen. Kruid met zwarte peper en zout.
  4. Giet de bloemkoolroosjes af. Voeg de groentebouillon toe en mix tot een gladde saus. Meng er de gruyère onder en kruid met zwarte peper en zout.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Verhit een beetje neutrale olie in een pan en schep een pollepel van het pannenkoekendeeg in de pan. Bak tot de bovenkant droog en de onderkant goudbruin is. Draai om en bak nog even verder. Maak zo 8 pannenkoeken en voeg telkens een beetje olie toe.
  7. Verdeel de spinazie en de blauwgeaderde kaas over de pannenkoeken en rol op. Leg naast elkaar in een ovenschaal en overgiet met de bloemkoolsaus.
  8. Zet de ovenschaal ± 20 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is.
  9. Scheur intussen de eikenbladsla in stukjes en meng er de broccolikiemen onder.
  10. Meng 2 eetl. olijfolie met de kokosazijn, zwarte peper en zout. Roer de dressing vlak voor het serveren onder de salade.
Afwerking

Leg op elk bord 2 pannenkoeken, lepel er wat bloemkoolsaus over en geef er het slaatje bij.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 706 kcal
Vetten 45.4 g
Koolhydraten 43.9 g
Eiwitten 30 g