Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gevulde portabella’s met (veggie) gehakt

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • lamsgehakt (of seitangehakt) 500 g
  • portabella’s 4
  • spitskolen 1
  • koriander 1 plantjes
  • sjalotten 2
  • knoflook 2 teentjes
  • rode pepertjes 1
  • feta 150 g
  • couscous van spelt 250 g
  • krenten 2 eetl.
  • groentebouillon (1 blokje of 1/2 eetl. poeder opgelost in 5 dl heet water) 5 dl
  • olijfolie 5 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de korte steeltjes van de portabella’s zodat er een kuiltje ontstaat. Hak de steeltjes fijn.
  2. Snipper de sjalotten, het knoflook en de spitskool fijn.
  3. Verwijder de pitjes uit het pepertje en snipper fijn.
  4. Hak de korianderblaadjes grof en de steeltjes fijn.
Bereiding (15 min. + 40 min.)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de portabella’s in een ovenschaal en breng op smaak met 1 eetl. olijfolie, zwarte peper en zout.
  3. Verhit 1 eetl. olijfolie in een pan en stoof de sjalotten, het knoflook, het pepertje, de portabella- en koriandersteeltjes 5 min. op een zacht vuur. Meng goed onder het gehakt.
  4. Vul de portabella’s met het gehakt en zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Doe intussen de couscous in een kom en overgiet met de hete bouillon. Dek af en laat 10 min. zwellen. Roer los met een vork.
  6. Haal de portabella’s uit de oven en verkruimel er de feta over. Bak nog 12 à 15 min. gaar in de hete oven.
  7. Verhit intussen 3 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de spitskool ± 15 min. gaar. Meng er de couscous en de krenten onder en kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking

Verdeel de portabella’s en de couscous over 4 borden en bestrooi met de korianderblaadjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Tip

In plaats van lamsgehakt kan je seitangehakt gebruiken.

Voedingswaarden per persoon voor het recept met lamsgehakt:
energie 851 kcal - vezels 9,4 g - eiwitten 58,2 g - zout 2,1 g - vetten 42,1 g, waarvan 16,4 g verzadigd - koolhydraten 55,3 g, waarvan 12,2 g suikers

Voedingswaarden per persoon voor het recept met seitangehakt
energie 708 kcal - vezels 9,4 g - eiwitten 53,4 g - zout 2,6 g - vetten 25,0 g, waarvan 8,3 g verzadigd - koolhydraten 62,4 g, waarvan 12,4 g suikers