Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gevulde kalkoenfilet met geroosterde wintergroenten en knolselderkroketten

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 6 personen

Ingrediënten

  • gevulde kalkoenfilet (± 1,3 kg) 1
  • knolselders 1
  • spruiten 500 g
  • prinsessenbonen 500 g
  • boerenkolen 6 stengels
  • tijm (vers) 6 takjes
  • aardappelen 200 g
  • rode uien 2
  • boter 80 g
  • eieren 2
  • paneermeel 40 g
  • bloem 3 eetl.
  • runderbouillon (1/2 blokje opgelost in 4 dl heet water) 4 dl
  • olijfolie 4 eetl.
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Bereiding (1 u. 5 min. + 45 min. in de oven)
  1. Schil de aardappelen en de knolselder en snij in stukken. Kook 15 à 18 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer.
  2. Scheid de eidooiers van de eiwitten. Meng de eidooiers en 50 g boter onder de puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Vorm balletjes van 3 cm dik.
  3. Klop de eiwitten los. Wentel de kroketten eerst door 1 eetl. bloem, dan door het eiwit en tot slot door het paneermeel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Verhit 2 eetl. olijfolie in een gietijzeren braadpan en bak de kalkoenfilet aan beide kanten goudbruin. Leg de kalkoen in een ovenschaal en zet de braadpan opzij voor de saus. Bak 20 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 160 °C en bak de kalkoen nog eens 25 min.
  6. Snij intussen het voetje van de spruiten en snij ze daarna in 2. Hak de bladeren en de steeltjes van de boerenkool fijn. Snij de rode uien in dunne plakjes.
  7. Haal de kalkoen uit de oven. Bedek met bakpapier en zet er een tweede ovenschaal omgekeerd op. Laat zo rusten.
  8. Verhoog de oventemperatuur naar 180 °C.
  9. Doe de spruiten en de boerenkool in een ovenschaal en breng op smaak met 2 eetl. olijfolie, peper en zout. Bak 20 min. in de hete oven.
  10. Kook intussen de prinsessenbonen 6 à 8 min. onafgedekt beetgaar in lichtgezouten water. Giet af en spoel onder koud water.
  11. Smelt 30 g boter in de braadpan van de kalkoen en stoof de uien zacht. Voeg de tijmtakjes toe. Roer er 2 eetl. bloem onder en laat even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje en al roerend de runderbouillon toe. Laat 10 min. sudderen en roer af en toe. Kruid met peper en zout. Verwijder de tijm en giet de saus in een serveerkom.
  12. Bak de kroketten goudbruin in de friteuse, op 180 °C. Laat uitlekken op keukenpapier.
  13. Haal het keukentouw van de kalkoenfilet. Snij de kalkoen in sneden van 3 cm dik.
Afwerking

Verdeel de sneetjes kalkoen over de borden en geef er de groenten, de kroketten en de saus bij.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 642 kcal
Vetten 30.3 g
Verzadigde vetzuren 8.7 g
Koolhydraten 26.3 g
Suikers 5.1 g
Vezels 13.5 g
Eiwitten 58.8 g
Zout 0.8 g