Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gelakte eend met aardappelgratin en witloofslaatje

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • eendenborstfilets 2
  • stronken witloof 3
  • citroenen 0.5
  • verse tijm 5 takjes
  • vastkokende aardappelen 4
  • zoete aardappelen 2
  • knoflook 2 teentjes
  • verse room (Pur Natur) 3 dl
  • boter 2 eetl.
  • mayonaise 2 eetl.
  • vloeibare honing 1 eetl.
  • dijonmosterd 1 koffiel.
  • sumakpoeder 10 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de geschilde aardappelen en zoete aardappelen in plakjes van 1/2 cm dik.
  2. Vet een ovenschaal in met 1 eetl. boter. Vul de schaal met afwisselend een rij aardappelen en een rij zoete aardappelen.
  3. Pel de knoflookteentjes en plet ze lichtjes. Verdeel over de ovenschaal.
  4. Warm de room op en smelt hierin 1 eetl. boter. Kruid met zwarte peper en zout en giet over de aardappelen.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding (20 min. + 1 u. 20 min.)
  1. Bedek de ovenschotel met aluminiumfolie en zet 1 u. in de voorverwarmde oven.
  2. Haal de folie van de aardappelschotel. Steek de takjes tijm tussen de aardappelen. Zet nog 20 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
  3. Maak intussen met een scherp mes kruiselings inkepingen in de velkant van de eendenborstfilets tot je een rasterpatroon hebt.
  4. Meng 1 koffiel. zout en het sumakpoeder onder de honing. Bestrijk hiermee de eend.
  5. Bak de eend 10 à 12 min met de velkant naar beneden in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Draai om en laat nog 6 min. verder garen. Haal uit de pan en laat afgedekt rusten.
  6. Pers intussen de halve citroen (je hebt 1 eetl. sap nodig). Meng onder de mayonaise en de mosterd.
  7. Verwijder de harde kern uit het witloof en snij in dunne reepjes. Meng onder de dressing.
Afwerking

Snij de eendenborst in sneetjes en verdeel over de borden. Serveer met de gratin en het witloofslaatje en werk af met een beetje tuinkers.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1080 kcal
Vetten 84.7 g
Verzadigde vetzuren 32.7 g
Koolhydraten 42.6 g
Suikers 13.6 g
Vezels 4.2 g
Eiwitten 34.5 g
Zout 0.5 g
Tip

De aardappelgratin kan je volledig vooraf klaarmaken en 2 dagen bewaren in de koelkast. Bedek met folie en warm 20 min. op in de voorverwarmde oven op 180 °C.

De dressing voor het witloofslaatje kan je ook volledig vooraf klaarmaken.