Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Gegratineerde ravioli met shiitakes en peterseliesaus

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • groene selders 3 stengels
  • boerenkolen (grote) 2 bladen
  • lente-uitjes 1 bosjes
  • peterselie (vers) 2 bosjes
  • shiitakes 500 g
  • sjalotten 1
  • knoflook 2 teentjes
  • Vieux Liège (harde kaas) 100 g
  • speltlasagne 8 vellen
  • pijnboompitten 40 g
  • groentebouillon (1/3 blokje of 1/2 koffiel. poeder opgelost in 2 dl heet water) 2 dl
  • witte wijn 1.5 dl
  • olijfolie (+ 1 koffiel.) 3 eetl.
  • wittewijnazijn 1 eetl.
  • fleur de sel
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de selder in stukjes van 1 cm.
  2. Snij de dikke nerven uit de boerenkool.
  3. Snipper de sjalot, het knoflook en de lente-uitjes fijn.
  4. Snij de shiitakes in kleine stukjes.
  5. Rasp de kaas.
Bereiding (55 min.)
  1. Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de selder 3 à 4 min. Blus met de witte wijn. Overgiet met de bouillon en laat koken tot al het vocht verdampt is. Laat afkoelen.
  2. Snij intussen de dikke stengels van de peterselie en snipper 1/2 bosje fijn. Kook de rest 1 min. in lichtgezouten water. Haal uit de kookpot en spoel met koud water.
  3. Doe de boerenkoolbladeren 3 min. in het kokende water. Spoel met koud water en knijp de bladeren uit. Hak fijn.
  4. Mix de selder samen met de gekookte peterselie tot een gladde saus. Kruid met fleur de sel en hou warm.
  5. Kook de lasagnevellen in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Kook enkele vellen per keer zodat ze niet aan elkaar kleven. Haal uit het water en koel meteen af. Wrijf de vellen in met 1 eetl. olijfolie.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  7. Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een pan en bak de shiitakes 2 min. op hoog vuur. Verlaag het vuur en voeg de sjalot, het knoflook en de lente-uitjes toe. Blus met de wittewijnazijn en kruid met fleur de sel.
  8. Meng de champignons onder de boerenkool en de fijngehakte peterselie.
  9. Leg een beetje champignonmengeling op de lasagnevellen en vouw dicht. Druk de randen aan met een vork. Vet een ovenschaal in met 1 koffiel. olijfolie en leg hierin de gevulde lasagnevellen. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.
  10. Rooster intussen de pijnboompitten in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
Afwerking

Lepel wat peterseliesaus op een bord en leg er de ravioli bovenop. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 502 kcal
Vetten 25.3 g
Verzadigde vetzuren 7.5 g
Koolhydraten 39.9 g
Suikers 4.7 g
Vezels 8.6 g
Eiwitten 18.1 g
Zout 1.2 g