Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Freekehsalade met geroosterde groenten en tahinsaus

Hoofdgerecht minder dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • rode paprika's 2
  • courgettes 1
  • aubergines 1
  • limoenen 2
  • koriander 1 plantjes
  • verse tijm 1 takjes
  • rode uien 2
  • sjalotten 2
  • knoflook 1 teentjes
  • gebroken freekeh 250 g
  • pompoenpitten 2 eetl.
  • tahin (sesampasta) 2 eetl.
  • groentebouillon (1 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 5 dl heet water) 5 dl
  • olijfolie 7 eetl.
  • balsamicoazijn 1 eetl.
  • laurier 1 blaadjes
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Spoel de freekeh onder koud water.
  2. Snipper de sjalotten en het teentje knoflook fijn.
  3. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij in gelijke stukken.
  4. Snij de courgette en de aubergine in gelijke stukken.
  5. Snij de rode uien in partjes.
  6. Hak de korianderblaadjes grof.
  7. Rits de blaadjes van het takje tijm.
  8. Rasp de schil van de limoenen (niet het wit) en pers ze.
  9. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  10. Rooster de pompoenpitten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
Bereiding (25 min. + 30 min.)
  1. Doe de groenten en de rode uien in een ovenschaal en besprenkel met 2 eetl. olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout. Rooster 20 à 25 min. in de voorverwarmde oven en roer halverwege even om.
  2. Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de sjalotten en het knoflook 2 à 3 min. Voeg de freekeh, de bouillon, de tijm en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat ± 15 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
  3. Meng intussen het limoensap met de tahin, 2 eetl. olijfolie, zwarte peper en zout.
  4. Meng op het einde van de kooktijd 1 eetl. olijfolie en de balsamicoazijn onder de freekeh.
  5. Verdeel de freekeh en de geroosterde groenten over de borden. Lepel er wat tahinsaus over en bestrooi met de pompoenpitten, de limoenzeste en de koriander.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 567 kcal
Vetten 26.9 g
Verzadigde vetzuren 4.5 g
Koolhydraten 53.2 g
Suikers 13.8 g
Vezels 15.3 g
Eiwitten 20.4 g
Zout 1.3 g