
Chili con carne met zwarteogenbonen en paprika
Ingrediënten
- gehakt rund + varken 300 g
- rode paprika's 4
- groene selders 2 stengels
- rode pepertjes 1
- koriander 1 plantjes
- uien 2
- knoflook 2 teentjes
- halfgedroogde tomaten 110 g
- zure room 4 eetl.
- tomatenstukjes (blik) 800 g
- zwarteoogbonen (Cornilles, Blackeye Peas, blik) 400 g
- olijfolie 2 eetl.
- kaneelstokjes 1
- komijnpoeder 1 koffiel.
- cayennepeper 1 snuifjes
- zwarte peper
- zout
Voorbereiding
Voorbereiding
- Spoel de bonen onder koud water en laat uitlekken.
- Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij in grove stukken.
- Snij de selder in kleine blokjes.
- Verwijder de pitjes uit het pepertje (of laat ze erin als je graag pikant eet). Snij de uien en het knoflook grof en mix samen met de halfgedroogde tomaten en het rode pepertje tot een grove pasta.
Bereiding (15 min. + 1 u. 10 min.)
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpot en stoof de tomatenpasta al roerend enkele minuten.
- Voeg de cayennepeper, het komijnpoeder en het kaneelstokje toe en laat nog 1 min. al roerend meebakken.
- Meng er het gehakt onder en roer los met een vork. Voeg de paprika’s, de selder en de tomatenstukjes toe en meng goed. Breng aan de kook en laat ± 1 u. op een zacht vuur sudderen.
- Hak ondertussen de korianderblaadjes grof.
- Voeg 5 min. voor het einde van de gaartijd de uitgelekte bonen toe en meng goed. Kruid de chili met zwarte peper en zout.
Afwerking
Verdeel de chili over 4 diepe borden of kommen en werk af met een lepel zure room en de grofgehakte koriander. Serveer met rijst of een stukje brood.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie
607 kcal
Vetten
37.6 g
Verzadigde vetzuren
10.4 g
Koolhydraten
35.1 g
Suikers
21.9 g
Vezels
12.7 g
Eiwitten
24.3 g
Zout
1.2 g