Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

‘American style’ pecantaartjes met gezouten karamelsaus

Dessert meer dan 60 min. 8 personen

Ingrediënten

  • boter (op kamertemperatuur) (+ 1 eetl.) 150 g
  • gezouten boter (of boter met een snuifje fleur de sel (op kamertemperatuur)) 50 g
  • boter 120 g
  • verse room 1.5 dl
  • eieren 4
  • pecannoten 200 g
  • vloeibare honing 100 g
  • tarwebloem (+ 1 eetl.) 200 g
  • rietsuiker 100 g
  • suiker 100 g
  • amandelpoeder 50 g
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Klop 150 g zachte boter tot een wit mengsel met de kloppers van de mixer. Voeg beetje bij beetje het amandelpoeder toe en mix goed. Mix er 1 ei onder. Voeg 200 g bloem toe en mix nog 3 min.
  2. Rol het deeg tot een bolletje, wikkel het in vershoudfolie en laat 2 u. rusten in de koelkast.
Bereiding (45 min. + 2 u. rusten + 35 min. in de oven)
  1. Smelt 120 g boter samen met de honing in een steelpannetje. Laat even afkoelen.
  2. Klop intussen 3 eieren samen met de rietsuiker op tot een glad, wit mengsel. Meng onder de gesmolten boter.
  3. Hak de helft van de pecannoten fijn (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles). Hou 1 eetl. fijngehakte noten opzij voor de afwerking. Meng de rest onder het boter-eiermengsel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit met de deegrol.
  6. Besmeer 6 taartvormpjes met 1 eetl. boter en bestrooi met 1 eetl. bloem. Leg een taartvormpje omgekeerd op het deeg. Steek er met behulp van het vormpje een stuk deeg uit en bekleed het vormpje met het deeg. Prik er enkele keren in met een vork. Doe hetzelfde met de 5 andere vormpjes. Giet de vulling in de vormpjes en verdeel er de hele pecannoten over.
  7. Bak 15 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 160 °C en bak nog 20 min.
  8. Maak intussen de karamelsaus: verwarm de suiker in een pan met antiaanbaklaag zonder te roeren tot die een blonde kleur krijgt. Giet er de room bij en klop goed. Laat op een zacht vuur enkele min. inkoken.
  9. Haal van het vuur wanneer de saus is ingedikt. Meng er de gezouten boter onder.
Afwerking

Werk de taartjes af met de karamelsaus en de rest van de fijngehakte pecannoten.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 852 kcal
Vetten 63.6 g
Koolhydraten 57.3 g
Eiwitten 10.4 g