Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Mezze uit het Midden-Oosten

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • kippenborstfilets 4
  • paprika's 4
  • wortelen 500 g
  • bloemkolen 1
  • citroenen 3
  • platte peterselie 1 bosjes
  • munt 0.5 plantjes
  • knoflook 2 teentjes
  • muhammara (paprikadipsaus) 170 g
  • halloumi (Cypriotische kaas) 400 g
  • quinoa 200 g
  • dadels 10
  • kikkererwten (bokaal) 350 g
  • sesamzaad 2 eetl.
  • olijfolie 12 eetl.
  • vloeibare honing 1 eetl.
  • gemalen komijn 3 koffiel.
  • ras el hanout 1 koffiel.
  • peper en zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Pers 1 citroen.
  2. Snij de kippenborstfilets in blokjes en doe ze in een kom. Breng op smaak met 2 eetl. olijfolie, het citroensap, de honing, de ras el hanout en 1 koffiel. komijn. Meng goed onder elkaar.
  3. Dek de kom af met vershoudfolie en laat enkele uren marineren in de koelkast.
Bereiding (1 u. 10 min. + 45 min. in de oven)
  1. Voor de taboulé: spoel de quinoa in een fijne zeef onder koud water. Kook gaar in 4 dl lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Schep in een grote mengkom en laat afkoelen. Ontpit intussen de dadels en snij ze in kleine stukjes. Hak de platte peterselie en de munt fijn. Voeg toe aan de quinoa. Pers 1 citroen en voeg het sap samen met 4 eetl. olijfolie toe aan de quinoa. Kruid met peper en zout.
  2. Voor de geroosterde groenten: verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de bloemkool in een ovenschaal. Besprenkel met 2 eetl. olijfolie en kruid met 1 koffiel. komijn. Dek af met bakpapier en zet ± 45 min. in de voorverwarmde oven. Snij intussen het loof van de wortelen en snij de wortelen in de lengte in 2 of 4. Verdeel over een ovenschaal en breng op smaak met 2 eetl. olijfolie en 1 koffiel. komijn. Zet 25 min. in de hete oven bij de bloemkool. Kruid daarna met peper en zout en bestrooi met de sesamzaadjes.
  3. Voor de spiesjes: verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s. Snij ze eerst in dikke repen en daarna in 2. Snij ook de halloumi in blokjes. Steek de gemarineerde stukjes kip en de helft van de stukjes paprika afwisselend op brochettestokjes. Steek ook de blokjes halloumi en de rest van de paprika afwisselend op brochettestokjes.
  4. Gril de spiesjes goudbruin in een grillpan, zonder vetstof. Kruid lichtjes met peper en zout.
  5. Voor de hummus: spoel de kikkererwten onder koud water en laat uitlekken. Pel het knoflook en pers 1 citroen. Doe samen met de kikkererwten, de muhammara en 2 eetl. olijfolie in een blender of maatbeker. Mix fijn. Voeg eventueel wat water toe als de hummus te dik is.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1372 kcal
Vetten 75.5 g
Koolhydraten 85.6 g
Eiwitten 79.4 g