Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Mexicaanse chili met butternut en zeewier

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • butternutpompoenen 500 g
  • rode paprika's 1
  • koriander 1 plantjes
  • verse tijm 2 takken
  • rode pepertjes 2
  • droge rode bonen 250 g
  • uien 3
  • knoflook 2 teentjes
  • hele gepelde tomaten (blik) 400 g
  • maïs (blik) 340 g
  • glutenvrije groentebouillon (1/2 blokje of 1 koffiel. poeder opgelost in 5 dl heet water) 5 dl
  • olijfolie 3 eetl.
  • zeewier (Ierse kombu) 10 cm
  • laurier 2 blaadjes
  • gemalen koriander 2 koffiel.
  • komijnpoeder 2 koffiel.
  • kaneel 0.5 koffiel.
  • peper
  • grof zeezout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Laat de rode bonen 12 u. weken in water. Laat uitlekken.
  2. Snipper de ui, de koriander en het knoflook fijn.
  3. Verwijder de pitjes uit het pepertje (of laat ze erin als je graag pikant eet) en hak fijn.
  4. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij in stukjes van ± 1 cm.
  5. Schil de butternutpompoen. Verwijder de pitten en de draden en snij in blokjes van 1 cm.
  6. Spoel de maïs onder koud water en laat uitlekken.
  7. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
Bereiding (20 min. + 12 u. weken + 1 u. 10 min.)
  1. Kook de rode bonen onafgedekt 40 min. in een ruime hoeveelheid water. Voeg de kombu toe en kruid met de laurier en de tijm.
  2. Dek af en laat opnieuw 30 min. koken. Giet af en hou een beetje van het kookvocht opzij.
  3. Verhit ondertussen de olijfolie in een kookpot met dikke bodem op een matig vuur. Voeg de ui, het knoflook, de rode peper en de stukjes paprika toe. Breng op smaak met de kaneel, het komijnpoeder en de gemalen koriander en roer goed om.
  4. Voeg de gepelde tomaten, de groentebouillon en de stukjes butternutpompoen toe. Dek af en laat 20 min. sudderen.
  5. Meng er de maïs en de gekookte bonen onder en laat nog even opwarmen. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de bonen toe. Kruid met peper en zeezout en werk af met de fijngesnipperde koriander.
Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 423 kcal
Vetten 10.7 g
Verzadigde vetzuren 1.8 g
Koolhydraten 50.6 g
Suikers 19 g
Vezels 25.5 g
Eiwitten 18.5 g
Zout 1.5 g
Tip

Je kan de butternutpompoen ook vervangen door zoete aardappelen.