Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Maaltijdsoep met parelspelt en spekjes

Hoofdgerecht Minder dan 45 min. 4 personen

Ingrediënten

  • gerookt spek 4 sneetjes
  • groene selders 1 stengels
  • preien 1
  • kastanjechampignons 500 g
  • uien 1
  • knoflook 1 teentjes
  • parelspelt 120 g
  • tomatenbouillon (2 koffiel. poeder opgelost in 7 dl heet water) 7 dl
  • kerstomatenpassata 1 flesjes
  • olijfolie 1 eetl.
  • olijfolie extra vierge 1 eetl.
  • tijm 0.5 koffiel.
  • oregano 0.5 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding (minder dan 30 min.)
  1. Snipper de ui en het knoflook fijn.
  2. Snij de selder en het spek in kleine blokjes.
  3. Snij de prei in fijne reepjes.
  4. Snij de kastanjechampignons in dunne plakjes.
  5. Spoel de parelspelt goed onder koud water en laat uitlekken.
Bereiding (15 min. + 35 min.)
  1. Verhit 1 eetl. olijfolie in een grote kookpot en bak het spek mooi bruin en krokant. Haal uit de pot.
  2. Voeg 1 eetl. olijfolie toe en stoof de ui, het knoflook, de selder, de prei, de tijm en de oregano ± 10 min. zacht.
  3. Voeg de champignons toe en bak even al roerend. Voeg de passata toe en overgiet met de tomatenbouillon.
  4. Voeg de parelspelt toe, breng aan de kook en laat ± 20 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur tot de spelt gaar is.
  5. Voeg de spekblokjes toe en meng. Kruid met zwarte peper en zout.
Afwerking

Lepel de soep in diepe kommetjes en werk af met enkele druppels extra vierge olijfolie.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 293 kcal
Vetten 14.2 g
Verzadigde vetzuren 3.5 g
Koolhydraten 27.3 g
Suikers 6.6 g
Vezels 5.5 g
Eiwitten 11.2 g
Zout 1.5 g
Tip

Je kan deze soep ook met restjes van andere groenten klaarmaken zoals blokjes courgette, paprika, venkel … De basis blijft steeds gelijk (tomatenpassata en bouillon). Ook lekker met veggiereepjes en verkruimelde geitenkaas of feta.