Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kruimeldeeggebakjes met groente-seitanvulling

Hoofdgerecht meer dan 60 min. 4 personen

Ingrediënten

  • seitan 200 g
  • wortelen (in verschillende kleuren) 200 g
  • paarse wortelen 2
  • gele wortelen 2
  • oranje wortelen 2
  • veldsla 100 g
  • kastanjechampignons 50 g
  • pastinaken 1
  • rozemarijn (vers) 3 takjes
  • tijm (vers) 2 takjes
  • rode uien (kleine) 1
  • knoflook 1 teentjes
  • boter (koud) 175 g
  • eieren 1
  • walnootpitten 50 g
  • volkorenspeltmeel 200 g
  • bosbessenconfituur (of cranberry) 4 eetl.
  • bosbessenconfituur 4 eetl.
  • frambozenazijn 4 eetl.
  • neutrale olie (bv. zonnebloemolie) 4 eetl.
  • olijfolie 4 eetl.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
  • Tip
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Snij de koude boter in blokjes en verdeel over het speltmeel. Wrijf met je vingers tot een kruimelig mengsel.
  2. Voeg 1 dl ijskoud water toe en meng snel tot een deeg. Vorm tot een bolletje en wikkel in vershoudfolie. Laat 1 u. rusten in de koelkast.
  3. Schil intussen de pastinaak en 200 g wortelen in verschillende kleuren en snij in blokjes.
  4. Hak de walnootpitten fijn (dat gaat makkelijk als je ze in een zakje steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles).
  5. Snipper de rode ui en het knoflook fijn.
  6. Snij de champignons in blokjes.
  7. Snij de seitan in kleine stukjes.
Bereiding (1 u. 45 min. + 1 u. rusten)
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Doe de blokjes wortelen en pastinaak en de fijngehakte walnootpitten in een ovenschaal. Breng op smaak met 2 eetl. olijfolie, zwarte peper en zout. Verdeel er de takjes rozemarijn en tijm over. Bak 20 à 25 min. in de voorverwarmde oven.
  3. Verhit ondertussen 1 eetl. olijfolie in een pan en stoof de rode ui glazig. Haal uit de pan.
  4. Verhit 1 eetl. olijfolie in dezelfde pan en roerbak de champignons en het knoflook enkele min. op een hoog vuur.
  5. Haal de ovenschaal uit de oven en meng de champignons en de rode ui onder de geroosterde groenten. Verdeel er de seitan over.
  6. Verhoog de oventemperatuur naar 180 °C.
  7. Verdeel het deeg in 2 porties. Leg 1 portie terug in de koelkast. Bestrooi het werkblad met bloem en rol de andere portie uit tot een vierkant met een deegrol.
  8. Klop het ei los. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en prik er enkele keren in met een vork. Bestrijk de bovenkant met de helft van het losgeklopte ei. Bak 10 min. in de hete oven tot het licht gerezen is en knapperig begint te worden.
  9. Haal het deeg uit de oven en snij in 4 gelijke stukken. Bestrijk elk stuk met 1 eetl. bosbessen- of cranberryconfituur. Leg daarop het groente-seitanmengsel.
  10. Neem de tweede portie deeg uit de koelkast. Verdeel in 4 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een vierkant en strooi wat bloem over de bovenkant. Vouw in de lengte dicht en maak aan de kant van de vouw inkepingen van 2 cm lang (laat telkens 1 cm tussen de inkepingen). Vouw de stukken deeg opnieuw open en leg over het groente-seitanmengsel. Duw de randen goed dicht. Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei en bak 20 min. in de hete oven.
  11. Snij intussen 2 paarse, 2 gele en 2 oranje wortelen in fijne reepjes en meng onder de veldsla.
  12. Meng 4 eetl. bosbessenconfituur met de frambozenazijn en de olie. Roer onder het slaatje.
Afwerking

Serveer de kruimeldeeggebakjes met het slaatje en eventueel een zelfgemaakte tomatensalsa.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 871 kcal
Vetten 57.4 g
Koolhydraten 65.4 g
Eiwitten 22 g
Tip

Vervang de confituur door een handje cranberries. Voeg dan wel 2 eetl. plantaardige melk toe aan de vulling, zodat het niet te droog wordt.