Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kruidige bloemkoolsoep met venkel en gemarineerde zalm

Voorgerecht 4 personen

Ingrediënten

  • gerookte zalm 150 g
  • bloemkolen 1
  • venkels 1
  • citroenen 1
  • rode pepertjes 1
  • koriander (vers) (enkele blaadjes)
  • cottage cheese 4 eetl.
  • plantaardig alternatief voor room op basis van soja 1.5 dl
  • olijfolie 7 eetl.
  • groentebouillon 1 blokjes
  • zwarte komijn (nigellazaad) 2 koffiel.
  • kruidenmix Five Spices 2 koffiel.
  • zwarte peper
  • zout
  • Voorbereiding
  • Voedingswaarden
Voorbereiding
Voorbereiding
  1. Verwijder de harde kern uit de venkel en snipper fijn.
  2. Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snipper fijn.
  3. Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en pers.
  4. Hak het teentje knoflook fijn.
  5. Meng de venkel met het pepertje, de helft van het citroensap, de helft van de zeste, het knoflook, 4 eetl. olijfolie, de zwarte komijn, zwarte peper en zout. Zet min. 1 uur in de koelkast.
  6. Snij de zalm in fijne reepjes. Meng met de rest van het citroensap, de zeste en 2 eetl. olijfolie. Dek af en laat 30 min. marineren in de koelkast.
  7. Snij de bloemkool in roosjes en snipper de sjalotten fijn.
Bereiding (20 min. + 1 u. in de koelkast + 25 min.)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de sjalotten glazig. Voeg de kruidenmix en de bloemkool toe.
  3. Breng 1 L water aan de kook en voeg toe. Verkruimel er het bouillonblokje over en meng goed. Laat 20 min. afgedekt sudderen.
  4. Doe intussen de venkel in een ovenschaal en rooster 8 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Haal 3 à 4 pollepels kookvocht uit de kookpot en mix de rest tot een gladde soep. Voeg eventueel wat kookvocht toe als de soep te dik is. Voeg wat zwarte peper en het roomalternatief toe en mix opnieuw.
Afwerking

Werk de soep af met de geroosterde venkel, de gemarineerde zalm, een lepeltje cottage cheese en koriander.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 363 kcal
Vetten 28.8 g
Verzadigde vetzuren 5.1 g
Koolhydraten 7.5 g
Suikers 6.1 g
Vezels 5 g
Eiwitten 15.9 g
Zout 2.9 g