Reportage

Wiloco: lactosevrije chocolade boordevol smaak

Familiebedrijf Montserrat uit het West-Vlaamse Anzegem maakt al ruim 30 jaar chocolade op artisanale wijze. Zaakvoerders Willy en echtgenote Martine werken vandaag nog met evenveel goesting, overtuiging en passie als op dag één. Innoveren hoort bij hun job. Dat bewijzen ze met ‘Wiloco’: gluten- en lactosevrije chocolade op basis van kokosbloesemsuiker. Willy vertelt er meer over.

Jullie maken al lang biochocolade. Hoe liep en loopt dat?

We zijn in 1986 met ons bedrijf begonnen. Eerst met conventionele chocolade, later namen we er ook biochocolade en suikervrije chocolade bij. Toen we met biochocolade begonnen, was er totaal geen markt voor. Maar wij geloofden in bio, wij geloofden in ons product. En dat opent deuren. Mijn vrouw en ik schuimden elk weekend natuurwinkels af om ons merk ‘Biochoc’ er in de rekken te krijgen. En het werkte. Vandaag maken we bijna uitsluitend biologische chocolade.

 

Als je zo lang in het vak zit, geraak je er dan nooit op uitgekeken?

Absoluut niet. We houden het leuk voor onszelf door constant op zoek te gaan naar nieuwe producten, door te werken met nieuwe ingrediënten. We blijven experimenteren. We kijken wat onze klanten willen en zoeken hoe we dat kunnen aanbieden. Zo zijn we ook bij Wiloco gekomen. We vinden dat iedereen van chocolade moet kunnen genieten. Ook wie geen gluten of lactose verdraagt of wie op zijn suikerinname let.

 

En dat is het begin van Wiloco.

Inderdaad, ik ging aan de slag met rijstmelkpoeder en kokosbloesemsuiker. Die suikersoort is een natuurlijk, ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. Kokosbloesemsuiker geeft traag haar energie vrij zodat pieken in de bloedsuikerspiegel uitblijven. Alle Wiloco-chocolade is veganistisch.

 

En viel Wiloco meteen in de smaak?

Eigenlijk wel. De eerste Wiloco-chocolade maakten we eind 2014. Tabletten in ‘tropisch zwart’, ‘tropisch wit’ of ‘tropisch bruin’.  Omdat er veel positieve reacties op kwamen, zijn we andere producten beginnen maken. Pralines, zeevruchten, caraquen … En voor de Sint hebben we holle mannetjes of mannetjes gevuld met praliné die ik zelf maak.

 

Je maakt je pralinévulling zelf?

Ja, die maak ik zelf. Ik rooster de hazelnoten, vermeng ze met kokosbloesemsuiker en verwerk ze tot praliné. Ik zou ook met kant-en-klare biopraliné kunnen werken om tijd en kosten te besparen. Maar ik zie daar het nut niet van in. Wij verwerken hier geen chocolade, wij maken chocolade. Da’s dag en nacht verschil op vlak van smaak.

 

Hoe komen jullie aan je cacaobonen?

We kopen onze cacaobonen aan via Zuid-Amerikaanse coöperaties. Zo weten we dat de cacaoboeren bescherming krijgen en correct betaald worden voor hun werk.

 

Hoe waak je over de kwaliteit van de cacao?

Ik proef constant, zoals een kok in zijn keuken. Ik vraag staaltjes van cacaobonen aan om ze te proeven. Kwaliteit begint niet wanneer ik hier de machines aanzet. Het begint bij de keuze van de boeren, van de bonen. Bij elke stap zijn we intensief betrokken, het hele verhaal moet kloppen. Dat maakt ons nóg trotser aan het eind van de rit.

 

Wiloco vindt zijn fans en ook het innoverende kantje ervan wordt gesmaakt. Daarom viel Wiloco in de prijzen als vernieuwend product op de ‘INN Awards’ van het professionele blad Gondola. Een kroon op hun harde werk van Willy en Martine.

Product

Foto's