Reportage

Weleda, puur natuur

Weleda verzorgt de huid van iedereen. Met crèmes, lotions en zalfjes die alleen natuurlijke ingrediënten bevatten. Weleda bundelt zo’n 100 verschillende verzorgingsproducten. Voor vrouwen, voor mannen. Voor oud, voor jong, voor baby’s. Een interview.

Waar haalt Weleda de ingrediënten voor haar producten?

Uit de natuur. We verwerken alleen natuurlijke ingrediënten. Synthetische stoffen of E-nummers komen niet in onze producten. De natuur is onze enige bron. En ze is ook onze inspiratiebron. We zijn allemaal een stukje van de natuur. Daarom vinden we het logisch dat we de natuur inschakelen om onszelf te verzorgen. We kweken onze grondstoffen trouwens gedeeltelijk zelf.

 

Jullie kweken jullie grondstoffen zelf?

Ja! We hebben biodynamische tuinen over heel Europa. In het totaal goed voor een oppervlakte van zo’n 55 hectare. In Duitsland ligt de grootste tuin. Die meet 22 hectare en telt ongeveer 260 soorten planten. Van die planten maken we tincturen die we in onze verzorgingsproducten verwerken.

 

Wie onderhoudt die tuinen?

In Zoetermeer is er bijvoorbeeld onze tuinman Jan Graafland. Hij en zijn team zijn het hele jaar buiten bezig. Ze spitten, zaaien en oogsten het hele jaar rond. Jan: “We doen alles met onze handen. We verwerken tuinresten tot compost om die terug te geven aan de natuur. Zo geven we meer aan de tuin dan we ervan nemen. Door biodynamisch te werken versterken we de bodem."

 

Jullie kweken toch niet alles zelf?  

We verwerken in het totaal zo’n 1.000 verschillende grondstoffen. Die kunnen we niet zelf telen. Daarom zetten we over de hele wereld teeltprojecten op. We werken nauw en voor lange tijd samen met de plaatselijke bevolking. In Sri Lanka hebben we een lokale partner die sandelbomen kweekt. We helpen de telers om opleidingen te volgen. Zo zijn we zeker van een constante afname, van een correct loon en zo weten we dat de boeren er wel bij varen. En wij zijn zeker van een hoge kwaliteit.

 

Hoe bepalen jullie de samenstelling van jullie producten?

We kiezen ingrediënten volgens hun specifieke werking. We leggen per product meestal één hoofdplant vast. Die plant levert de belangrijkste werkzame stoffen. Arnica werkt bijvoorbeeld herstellend op spieren en gewrichten. Berk is ontgiftend, en calendula werkt zuiverend en ook herstellend. Naast hoofdplanten bevatten onze producten andere ingrediënten. De combinatie van alle ingrediënten werkt versterkend.

 

Dragen Weleda-producten keurmerken?

Al onze producten dragen het NATRUE-label. Dat is het strengste, internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Producten met dit label zijn 100 % natuurlijk en zo veel mogelijk biologisch. Ze zijn dierproefvrij en gemaakt op mens- en natuurvriendelijke manier. Ze bevatten geen synthetische stoffen, bewaarmiddelen, siliconen of ingrediënten van minerale oorsprong.

Eigenlijk zouden we met meer labels kunnen uitpakken. Zoals dat van fair trade of van Zero Plastic Inside. Maar dat hoeft niet. Het NATRUE-label impliceert de strengste controles. En garandeert dus de beste kwaliteit.

 

Zijn jullie ook bewust met ecologie bezig?

Ons bedrijf is klimaatneutraal. We hergebruiken condenswater, hebben LED-verlichting in onze magazijnen en onze bestelwagens rijden op aardgas. Onze verpakkingen zijn gemaakt van duurzaam materiaal, zijn recycleerbaar én beschermen de producten voldoende.

Product

Foto's