Reportage

Verse kruiden van bij ons

Keukenkruiden die lekker van bij ons, op-en-top vers én 100 % natuurlijk zijn? Je vindt ze bij Bio-Planet, en ze worden dagvers geleverd door Herbio uit Duffel. Het keukenkruidenbedrijf wordt geleid door drie broers. Een kort gesprek met Steven Lauwers, een van de drie broers, over hun authentieke keukenkruiden. Lees je even mee?

Keukenkruiden: zijn die het hele jaar beschikbaar?
Weer of geen weer: onze kruiden groeien het hele jaar door onder het alziende oog van ons ervaren team dat intussen 35 koppen telt. In onze serres in Duffel creëren we namelijk de ideale omstandigheden, zodat we het hele jaar door verse keukenkruiden kunnen aanbieden. Van bieslook en peterselie tot citroengras en lavendel.

Jullie kweken jullie keukenkruiden 100 % natuurlijk?
Klopt! Er komen geen pesticiden of andere onnatuurlijke ingrediënten en technieken aan te pas. Integendeel, Herbio recupereert zo veel mogelijk warmte door middel van een warmtekrachtkoppeling. En voor het water doen we enkel een beroep op de recuperatie van regenwater. Het regent genoeg in België, toch? (lacht) Regenwater is trouwens beter voor de kruiden dan leidingwater, dat soms − al is het maar een heel klein beetje − gecontamineerd kan zijn.

Hoe verloopt die kweek van zaadje tot plant precies?
Wel, de hele teelt is een zoeken naar biologisch evenwicht en een gezonde omgeving. Zo is bieslook gevoelig aan schimmel en rozemarijn aan cicaden. En als je zo’n probleem vaststelt, is het al te laat. We moeten dus heel preventief werken. Grond en zaaizaad kopen we aan, maar voor de rest hebben we alles zelf in huis. Op die manier lopen we geen risico om beestjes of plagen binnen te halen. En in de potjes? Daarin zit potgrond en organische meststof. Daardoor groeien de kruiden vrij traag. Ze doen er gemiddeld twee maanden over van zaadje tot plant. Dat is lang, maar wij zien dat als een voordeel. Hoe trager de groei, hoe meer aroma’s en hoe rijker de smaak.

Er komt dus geen volle grond aan te pas?
Vroeger werkten we in volle grond, maar nu staan de potjes met kruiden op hoge tafels, want dat is een pak beter voor de rug. We denken niet alleen aan de ecologie van onze plantjes, maar ook aan de ergonomie van onze mensen. (lacht) Ook bijkomende ecologische maatregelen − naast warmte- en regenrecuperatie − vinden we heel belangrijk. ’s Avonds schuift een horizontaal gordijn onder het dak van de serres om de gerecupereerde warmte binnen te houden én de buitenkant van de serres is geïsoleerd met een dubbele wand.

Hoeveel keukenkruiden telen jullie eigenlijk?
Vandaag teelt Herbio zo’n 30 keukenkruiden, waarvan 15 voor Bio-Planet. Basilicum is veruit het populairste kruid, gevolgd door peterselie. We telen verschillende soorten basilicum, waaronder de klassieke groene basilicum met grote geurige bladeren en de rode basilicum (beide te koop bij Bio-Planet). Ook munt is aan een opmars bezig. Vroeger gebruikten mensen dat kruid enkel om thee te zetten, nu maken ze er heerlijke combinaties mee zoals aardbeicarpaccio met munt … Mmm! En mijn favoriete kruid? Citroenverbena, top in thee!

Hoe verloopt de samenwerking met Bio-Planet?
We zijn heel tevreden over de samenwerking met Bio-Planet. Ze soigneren onze plantjes goed en het feit dat we dagvers kunnen leveren, maakt het plaatje helemaal compleet. Want dagverse kruiden leveren heerlijke geuren en kleuren, evenals de beste smaken. Laat je kruiden daarom niet te lang staan. Het zijn keukenkruiden, geen tuinkruiden. De plantjes zijn vrij groot in verhouding tot hun wortels. De potjes dienen dan ook alleen om de kruiden wat langer te kunnen bewaren. Snel plukken en meteen gebruiken is de boodschap, dus!

< Naar overzicht
< Ga mee op Tour Local

Foto's