Reportage

Sikou: iedereen smelt voor hun artisanale ijsjes en sorbets

Artisanaal ijs van hoge kwaliteit produceren, voor een breed publiek. In die uitdaging zetten Cédric Roos en Bruno Lai van Sikou hun tanden. Met succes. Ze werken met nobele, biologische ingrediënten en eenvoudige recepten. Kwaliteit is hun stokpaardje, net als een transparante werkwijze. Maak kennis met Sikou.

Waarom kiezen jullie voor biologisch? Wat zijn de voordelen?

We maken pure producten. En dat kan alleen met pure grondstoffen. Natuurlijke, biologische ingrediënten dus, die we zo weinig mogelijk bewerken. Zo behouden we de voedingsstoffen die van nature in de grondstoffen zitten. We maken eindproducten met een hoge voedingskwaliteit en een hoge voedingswaarde. Het resultaat is voedzaam ijs dat je beter verteert. Je bent er sneller door verzadigd. Zo ga je minder maar beter consumeren.

 

Hoe garanderen jullie de kwaliteit van jullie grondstoffen?

We maken ons ijs op basis van rauwe melk en room. We kopen die rechtstreeks bij een boerderij aan, dus niet bij een melkfabriek. Zo zijn we zeker dat de melk nog geen behandelingen heeft ondergaan om de houdbaarheid te verlengen. Zoals sterilisatie of standaardisatie. De enige behandeling die we toepassen op onze rauwe hoevemelk is een milde pasteurisatie. Die behandeling is veel zachter en laat ons toe om van de meest natuurlijke basis te vertrekken.

 

En zacht of weinig behandelde producten leiden tot een betere kwaliteit?

Absoluut. We werken volgens de regels van het vak en gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten, zoals rauwe melk, verse eieren, semigeraffineerde rietsuiker en hele vanillestokjes. We voegen geen aroma’s toe en maken onze karamel zelf in ons atelier. Door met nobele, natuurlijke ingrediënten te werken, worden de eindproducten beter verdragen door het lichaam. Het ijs is beter verteerbaar en voedzamer. En je bent er sneller door verzadigd. In alles wat we doen, blijven we transparant.

 

Hoe doen jullie dat concreet, transparant blijven?

We vertellen wat we doen. En vooral wat we niét doen. Zo ontdekken klanten het vakmanschap achter het ijs maken. We willen andere producten niet in een slecht daglicht stellen. Maar we geloven dat iedereen zijn eigen keuze moet kunnen maken op basis van alle info die hij daarvoor nodig heeft. We zullen de consument nooit vertellen dat we het beste ijs maken. We zeggen wel hoe we dat ijs maken. De klant kiest, op een welbewuste manier.

 

En de ijsjes vallen in de smaak?

Ja! We zijn gestart in 2013 en in drie jaar tijd is onze productie al vertienvoudigd. In het begin leverden we alleen aan biologische speciaalzaken. Maar nu willen ook andere winkels Sikou verkopen. De productie groeit, maar ook ons assortiment. We maken nieuwe smaken en bieden andere formaten van verpakkingen aan. We groeien, maar we blijven bij ons initiële plan. Kwaliteitsijs maken op artisanale wijze, met de puurste grondstoffen. Voor iedereen.  

Product

Foto's