Reportage

Plantaardig smaakt!

Plantaardig zondigen, je doet het met de producten van Provamel. Het biologische merk zag het daglicht in 1983 en ligt al sinds het begin van Bio-Planet in de rekken van je favoriete biosupermarkt. Lies Heyns en Eef Malfait vertellen je graag meer over de verrassend veelzijdige drinks, fruitige alternatieven voor yoghurt en de lekkere desserts, waarvan er veel passen in een lactose- en/of glutenvrij dieet.

Drinks, desserts, alternatieven voor yoghurt … Provamel heeft heel wat in zijn mars.
Klopt! We begonnen met sojadrinks en breidden dan langzaam uit naar plantaardige alternatieven voor yoghurts, desserts … Niet alleen met soja, maar ook met andere ingrediënten zoals haver, rijst en noten. En onze nieuwe plantaardige alternatieven voor plattekaas met braambes-vlierbloesem of mango doen het ook goed. 

Voegen jullie nog iets toe aan die producten?
Nee, we houden ze puur natuur. Aan de meeste producten voegen we zelfs geen suikers toe. Rijst en haver bijvoorbeeld bevatten van nature suikers, dus die drinks zijn iets zoeter dan andere. Bij sommige producten, zoals onze desserts, voegen we wel ruwe rietsuiker of appelconcentraat toe. Want ze moeten toch ook lekker zijn, hé?

Waar halen jullie de ingrediënten vandaan?
We proberen zo dicht mogelijk bij huis te blijven. Onze biologische soja wordt onder andere geteeld in Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Ze wordt meteen vervoerd, gereinigd en bewaard om vervolgens in Wevelgem verwerkt te worden. Waar het kan, verschepen we onze grondstoffen, wat beter is voor onze ecologische voetafdruk. En om helemaal CO2-neutraal te produceren, organiseren we heel wat duurzame zijprojecten, zoals ‘Plant een boom in Afrika’, waarmee we intussen al 25.000 bomen plantten.

En gebruiken jullie ook Belgische ingrediënten?
Ja, we zijn bijvoorbeeld gestart met het telen van soja in België. Dat is niet evident, want het is een subtropisch gewas, net zoals mais. Maar het kan wel afwisselend met andere gewassen worden geteeld, waardoor het bijdraagt tot duurzame landbouw.

Duurzaam is dus ook een prioriteit.
(knikt) Onze producten moeten lekker en evenwichtig zijn, maar tegelijk ook goed voor het milieu. Voor de productie van plantaardige voeding is duidelijk minder land, water en energie nodig. Ook door voor lokale grondstoffen te kiezen, creëren we een zo kort mogelijke leveringsketen, wat een kleine voetafdruk met zich meebrengt. Plantaardig eten is dus goed de planeet.

En voor de mens?
Ook! Want plantaardig eten is van nature laag in verzadigde vetten, bevat méér vezels en brengt veel vitamines en mineralen aan. Een bord dat voor minstens 2/3 gevuld is met plantaardige voeding is dus zeker goed voor je gezondheid en welzijn.

Merken jullie dat plantaardige voeding in de lift zit?
Absoluut, onze producten vielen eerst in de smaak bij mensen die er specifiek naar op zoek gingen zoals veganisten en mensen met allergieën of intoleranties. Intussen vinden ook foodies en bewuste genieters via Bio-Planet de weg naar onze producten. Heb je trouwens gemerkt dat onze producten in een nieuw jasje zitten? De opgefriste verpakking zet de waarden van ons merk in de kijker: authenticiteit, eerlijkheid en puur natuur.

< Naar overzicht
< Ga mee op Tour Local

Foto's