Reportage

Oxfam Fair Trade: fair play voorop

De organisatie Oxfam Fair Trade wil rechtvaardige regels voor de internationale handel. Eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden eigen benen om op te staan en draagt zo bij tot duurzame ontwikkeling. We duiken in de fairtradewereld met John Vanwynsberghe, hoofd verkoop van Oxfam Fair Trade.

Kan je kort uitleggen wat Oxfam doet en waar jullie voor staan?

Oxfam-Wereldwinkels vzw bestaat sinds 1971. Oxfam Fair Trade werd in 2002 opgericht en verkoopt producten onder het gelijknamige huismerk. Ons label staat in de eerste plaats voor ethische kwaliteit. We laten onze producten certifiëren door onafhankelijke instanties, volgens internationale fairtradestandaarden. Wanneer dat niet mogelijk is, of omdat er geen standaarden bestaan, laten we de producenten grondig evalueren door onze eigen partner­commissie, een groep gespecialiseerde vrijwilligers.

 

Fairtrade en duurzaam worden meestal in een adem genoemd. Klopt dat ook voor Oxfam Fair Trade?

We hebben uiteraard aandacht voor duurzame ecologische ontwikkeling en gaan bewust om met natuurlijke hulpbronnen. We leggen onze focus op energiebesparende productiemethodes, milieuvriendelijk transport en een efficiënt en duurzaam beleid op het vlak van verpakking en afvalverwerking. Maar we gaan verder dan dat. We willen langetermijnrelaties aangaan met de boeren in het Zuiden. Omdat hun basisomzet verzekerd is, kunnen producenten plannen, hun expertise vergroten, hun marktsituatie verbeteren en zich duurzaam ontwikkelen.

 

Wat is de link tussen fair trade en bio?

Kleine telers in het Zuiden werken vaak ecologisch, soms omdat ze dat al eeuwen zo doen, zonder dat dat automatisch samengaat met een biocertificering. Bio is hun antwoord op het dominante landbouwmodel. In de meeste gevallen is gangbare landbouw grootschalige monocultuur die enorme hoeveelheden energie en water opslorpt. Mocht de belasting voor het milieu van deze niet-duurzame productieprocessen zwaarder doorgerekend worden in de prijs van het eindproduct, dan zou bio een véél logischere keuze zijn.

 

Kan je ons meer vertellen over één van jullie projecten?

In Laos steunen we bijvoorbeeld producenten van rijst en thee om biologisch te produceren. We helpen hen op weg om de kwaliteit te produceren die de internationale markt vraagt. Met onze hulp verkregen ze in de loop van 2016 het Europese biolabel. We stimuleren theeboeren ook om theetuinen opnieuw aan te leggen met stekjes en zaden van eeuwenoude theewouden. De groene en zwarte thee van Oxfam Fair Trade worden er verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen, en tussen fruitbomen, die zowel voor schaduw zorgen als voor een extra inkomen voor de boeren.

Product

Foto's