Reportage

Natuurpunt zet zich in voor het milieu in Vlaanderen

Natuurpunt beschermt al meer dan 50 jaar planten, dieren en hun natuurlijke habitat in Vlaanderen. Met de steun van bijna 100.000 leden zetten meer dan 6.000 vrijwilligers zich elke dag in om bedreigde fauna en flora te helpen. Algemeen directeur Chris Steenwegen vertelt ons hoe Natuurpunt werkt en hoe iedereen zijn steentje kan bijdragen.

Hoe werkt Natuurpunt eigenlijk concreet?  

We kopen waardevolle stukken natuur op om ze te beschermen en te beheren en ze ter beschikking te stellen van wandelaars en natuurliefhebbers. Dat lukt dankzij lidgelden, sponsoring, giften en subsidies.

In de loop der jaren hebben bossen, parken en andere groene ruimten plaats moeten maken voor wegen, paden en gebouwen. Ook beestjes moesten wijken. Met een enorm verlies aan biodiversiteit als gevolg. Door natuur op te kopen en te beschermen, brengen we daar verandering in.

Natuurpunt beheert vandaag zo’n 500 natuurgebieden, goed voor 22.000 hectare natuur.  

 

Hoe belangrijk zijn de vrijwilligers voor Natuurpunt?  

Onze organisatie staat of valt met onze vrijwilligers. Zij bijten zich vast in allerhande werk. Een aantal mensen gaat actief op zoek naar stukken natuur om te kopen. Ze kloppen aan bij landbouwers of gemeentes en onderhandelen. Anderen onderhouden de terreinen. Nog anderen brengen in kaart wat er allemaal leeft, vliegt en kruipt in onze natuur. Iedereen kan daar trouwens aan meewerken. Op waarnemingen.be kan je registreren waar en wanneer je een bepaalde dier- of plantensoort hebt gespot. Momenteel zijn er al 20 miljoen registraties!

 

Kunnen we al op kleine schaal iets doen om onze natuur te beschermen?

Zeker, gewoon in je achtertuin. Je hoeft absoluut geen tuinspecialist te zijn om een diervriendelijke tuin te hebben. Integendeel! We moeten afstappen van het idee dat een gezonde tuin strak en net moet zijn. Daar vind je geen vogels of andere dieren. In een tuin moet de natuur gewoon haar ding kunnen doen. In een gezonde tuin vind je hopen takken en afgevallen blaadjes. Die bieden een natuurlijke schuil- en broedplaats voor verschillende vogelsoorten, maar ook voor egels bijvoorbeeld. De natuur helpen vraagt weinig tijd, moeite of ruimte. Een nestkastje of insectenhotel in je tuin maakt al een wereld van verschil voor vogels of insecten. 

 

Wat is het nut van zo’n nestkastje?

Deze schuilplaatsjes geven dieren een plek om te rusten en te nesten. Vroeger scholen de beestjes bijvoorbeeld in spleten en gleuven van huizen. Vandaag hebben huizen dat niet meer. Samen met onze partner CJ Wildlife maken we huisjes en kastjes voor o.a. vogels, insecten, vleermuizen en padden. Ze worden in elkaar getimmerd op een sociale werkplaats en zijn gemaakt uit gecertificeerd FSC-hout. Wanneer je zo’n huisje koopt, steun je diverse projecten van Natuurpunt. En je geeft er kwetsbare dieren in je tuin een veilige thuis mee.

 

Hoe blijven we op de hoogte van jullie activiteiten?  

Op natuurpunt.be vind je onze laatste nieuwtjes. Je vindt er ook alle wandelingen en evenementen die we organiseren.

Product

Foto's