Reportage

Nat-Ali: huisgemaakte desserten in 1-2-3

Een lekker dessert dat in een oogwenk klaar is? Dat kan met Nat-Ali. Het familiebedrijf specialiseert zich in poederbereidingen voor allerlei desserten. Magalie Jost vertelt er ons meer over … 

Vanwaar de keuze voor bio en waar staan jullie vandaag?

Ons familiebedrijf is opgericht door mijn overgrootvader Eugène Jost. In de jaren 80 waren zijn zoon en kleinzoon al bijzonder geïnteresseerd in de biologische landbouw. Zo ontstond het bedrijf Nature & Aliments en het merk Nat-Ali. Ze waren echt voorlopers en kozen toen al voor bio, mét succes.

Vandaag sta ik samen met Sybile Chapron aan het roer. We namen onze intrek in een ecologisch gebouw van meer dan 2.500 m², in Rezé, da’s dichtbij Nantes. We selecteren onze grondstoffen met zorg. Onze productie is 100 % bio, onderworpen aan kwaliteitscontroles en we werken met erkende certificaten, zoals HACCP, AB en Biopartenaires. Nature & Aliments neemt bio heel ernstig!

 

Jullie poederbereidingen voor desserten in poeder zijn intussen een uithangbord geworden ...

Dat klopt. We hebben kant-en-klare poedermengelingen voor flan, voor smaakvolle dieetdesserten (crème brûlée, panna cotta) en nog veel meer. Het resultaat is altijd een authentiek dessert, waarin de smaak en de voedingswaarde voorop staan.

 

Met aandacht voor duurzame handel?

Zeker. Nat-Ali kiest enkel voor de beste bio-ingrediënten, en doet waar mogelijk aan duurzame handel. Zo vind je ruwe rietsuiker uit Paraguay en cacao uit de Dominicaanse Republiek in tal van onze desserten.

 

Hoe maak je een dessert van Nat-Ali klaar?

Je hoeft enkel een zakje te openen, da’s al de helft van het werk! In 1-2-3 zet een dessert op tafel dat klein én groot lekker vindt. Welk dessert je ook kiest, je kan elk recept met melk van plantaardige of dierlijke oorsprong maken. Zo is het een pak makkelijker om rekening te houden met ieders voorkeuren of intoleranties.

 

Nat-Ali heeft ook dieetdesserten ontwikkeld ...

Ook wie een speciaal dieet volgt, vindt bij Nat-Ali zijn goesting. Hun bioflans vallen in de smaak bij diabetici, mensen die op hun gewicht letten of personen met een gluten en/of lactose-intolerantie. Vandaag heeft Nat-Ali bioflans in verschillende smaken: vanille, chocolade, karamel of mokka. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen: ze bevatten geen gluten, lactose of toegevoegde suikers. Je kan ze ook gebruiken om je taarten mee af te werken of om er huisgemaakte lichte smeerpasta’s van te maken. Kortom, je dessert is altijd een succes!

 

Kan je nog iets vertellen over het ingrediënt agar-agar?

Agar-agar is eigenlijk een poeder van zeealgen. Het wordt een gel in bereidingen en is dus een alternatief voor gelatine van dierlijke oorsprong. Vandaag is agar-agar een echte hype, maar mijn overgrootvader verwerkte het al in 1913 in zijn gerechten! Toen kende niemand agar-agar. We gebruiken bovendien alleen aangespoelde algen van de Baskische kust in Frankrijk. Ze worden dus niet van de zeebodem geplukt.

Foto's