Reportage

Kraakvers geperst door PiPO

Met vijf zijn ze, in het Haspengouwse familiebedrijf PiPO: vader Piet, moeder Veerle, en de kinderen Dries, Brecht en Marie. En de naam PiPO? Die komt van de pater familias: Piet Porreye. Hij en Dries zijn de mannen achter de boomgaard. Brecht, verantwoordelijk voor de perserij, maakte tijd vrij om te vertellen over 10 jaar versgeperst appelsap.

PiPO bestaat al een paar decennia. Hoe zijn jullie van start gegaan?
Ons verhaal begon in 1978, toen mijn vader Piet zijn eerste fruitloods bouwde. Mijn grootvader was hobbyteler, en mijn vader trad in zijn voetsporen. Hij breidde langzaam zijn boomgaard met appelen, peren en frambozen uit. Ondertussen hebben we een laagstamboomgaard met zo’n 3 ha appelen en 20 ha peren.

Dus oorspronkelijk waren jullie een fruitbedrijf en persten jullie nog geen sap?
Klopt, maar na een tijdje wilden we wel al ons fruit een nieuwe bestemming geven als sap. En zo zag PiPO in 2006 het levenslicht. In de begindagen lieten we ons sap nog persen bij een loonperser. De laatste vijf jaar doen we alles zelf, van a tot z: nieuwe smaken zoeken, grondstoffen kiezen, proeven, persen en verpakken.

Was jullie productie toen al bio?
Nee, in april 2016 kochten we onze eerste Belgische bio-appelen aan om daarmee biologisch sap te persen. Onze eigen appelboomgaard is nog niet volledig biologisch, vandaar. Wat voor ons primeert, is dat al die appelen van Belgische bodem komen. Want waarom uit het buitenland invoeren als het hier ook verkrijgbaar is? Dat lokale aspect is voor ons én voor Bio-Planet enorm belangrijk. Daarom hebben we er ook voor gekozen om samen te werken.

Een mooie gedachte, Belgisch én bio.
Maar niet altijd even makkelijk waar te maken. Soms is de voorraad Belgische bio-appelen heel schaars. We proberen de basis van ons sap gelijk te houden, maar omdat niet alle appelen altijd beschikbaar zijn, zit er altijd wel een ander soort appel in. En ook de weersomstandigheden zijn ons niet altijd gunstig gezind. 

En een eigen bioboomgaard?
Da’s voor op lange termijn. Mijn vader en grootvader hebben altijd al zo ecologisch mogelijk geteeld, met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen, nuttige insecten die de schadelijke uitschakelen, en onze eigen snoeimethode. Maar voor we volledig bio telen, willen we er goed op voorbereid zijn.

Bio-appelen persen, daar zijn jullie wel al sterk in.
Natuurlijk. We persen het hele jaar door, vandaar ook onze slogan ‘kraakvers geperst’. We bewaren onze appelen in ULO-cellen (‘ultra low oxygen’). Die leggen het rijpingsproces van de appelen stil. Zo blijven ze maandenlang vers, alsof ze net geplukt zijn. We kunnen deze zomer dus nog perfect persen met appelen die in oktober geoogst zijn. 

Hoe gaat dat in z’n werk, appelen persen?
We beginnen onze werkdag met een biopersing. We spoelen de productielijn grondig, om contaminatie met andere sappen te vermijden. Eerst worden de appelen gewassen en verhakseld. Die pulp gaat door een bandpers om er het sap uit te persen. Na een korte pasteurisatie is het sap klaar voor verkoop. Natuurzuiver, zoals op de verpakking staat, want er worden geen bewaarmiddelen, zoet-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd. 

En hoeveel appelen gaan er in zo’n liter sap?
Dat is ongeveer 1,5 kg. En sap, dat is zo’n 60 à 70 % van de appel. De rest is pulp. Die geven we aan lokale boeren om op hun veld te gebruiken. Weggooien, dat doen we niet. In de toekomst kunnen we de cirkel misschien rond maken en er appelmoes of koekjes mee laten maken.

Zetten jullie die duurzame gedachte nog op andere vlakken in?
Ja, bijvoorbeeld voor onze verpakking. We hebben bewust gekozen voor de bag-in-box van 3 L. De ecologische voetafdruk is 20 tot 30 % kleiner dan die van een glazen fles. Onze dozen en zakken zijn volledig recycleerbaar. Flessen daarentegen moet je spoelen en zijn moeilijker en duurder om te vervoeren. Als de lege dozen hier toekomen, liggen er wel 2.000 op een pallet. Probeer dat maar eens met flessen.

< Naar overzicht
< Ga mee op Tour Local

Foto's