Reportage

Happy hygge

Hygge kunnen we niet letterlijk vertalen, maar ‘warm en gezellig’ komt wél heel dicht in de buurt. Hygge is een Deens begrip dat staat voor knus, warm en cosy … Alles wat je wil voor kerst dus!

Wist je dat de inwoners van Denemarken het gelukkigste volk ter wereld zijn, ook al zijn hun winters lang, koud en donker? Toch blijven ze optimistisch! Hoe dat komt? Hun levensstijl is doordrongen van ‘hygge’. Er bestaat geen letterlijke vertaling voor dit woord, maar gezelligheid komt nog het meest in de buurt. Dit jaar gaan we met z’n allen voor een hygge-kerst!

Een warm, comfy interieur met kaarslicht
Een mooi opgeruimd huis helpt om in de hygge-mood te komen. Witte, cleane ruimtes nemen stress weg. Typische Scandinavische interieurelementen zoals wollige schapenvellen, gebreide kussens en zachte dekentjes zorgen bovendien voor een warm gevoel in huis. Draag ook geen strakke feestkleding, maar ga voor een comfy outfit in natuurlijke materialen. Haal die ouderwetse kersttrui maar boven! Maar de allerbelangrijkste sfeermaker is vuur. Heb je een open haard of kachel? Leg een grote stapel houtblokken klaar! Of creëer die warme, gezellige gloed met massa’s kaarsjes …

Geniet van de mensen om je heen
Loop niet gauw naar de keuken tijdens een goed gesprek, maar neem je tijd om écht te praten en ga er voor zitten. Verdwijn in leuke herinneringen en open eindelijk die goede fles wijn. Of zet een pot van je lievelingsthee en geniet van een stuk zelfgebakken taart.

Géén feeststress
Hygge en stress gaan absoluut niet samen …  Natuurlijk wil je een feest dat tot in het kleinste detail klopt, maar waarom hou je het dit jaar niet easy going met bijvoorbeeld een eenvoudig menu en écht goede ingrediënten? Of organiseer een potluck, en vraag aan je gasten om thuis iets klaar te maken en mee te brengen. Wees ook niet bang voor wat improvisatie en een wat losser tijdschema. Ontspannen feestvieren staat hier centraal!

Ouderwetse gezelligheid
Vind je smartphones en tablets vaak een stoorzender? Maak er een ‘no phone today’-challenge van. Vermijd ook om de televisie aan te zetten en kijk – letterlijk – naar elkaar. Om je samen te vermaken, vind je bij een hygge-feest vooral inspiratie in de ouderwetse, analoge wereld! Zet om de beurt een vinylplaat op of speel samen een gezelschapsspel. Voor de kinderen kan je ook een grote stapel strips klaarleggen. Zo gezellig!

Een geurige, échte kerstboom
Vergeet plastic en haal de geur van het bos in huis met een echte spar. Maar niet enkel de geur, ook het gevoel van hout in huis draagt bij tot de hygge-sfeer. Hoe? Zet bijvoorbeeld een grillige houten snijplank op tafel met daarop een selectie artisanale kazen.