Reportage

Zo eet Sandra echt goed

Biografie

  • Sandra, eventplanner
  • schrijfster, fotograaf en food blogger van Leeks and High Heels, waar ze recepten en gastronomische tips deelt
  • dochter van Willy Slawinski, chef van het Gentse restaurant Apicius (2 Michelinsterren)
  • ontdekte Bio-Planet in 2017
     

Wat betekent echt goed eten voor jou?
Ik kook met verse, biologische en eerlijke ingrediënten. Het zit in mijn genen. Ik ben als het ware geboren in een professionele keuken: mijn vader was chef-kok Willy Slawinski. Papa had een eigen moestuin met kruiden, die volgens ecologische principes werd gerund: zonder pesticiden uiteraard. En bepaalde planten werden bij elkaar gezet om plagen te voorkomen. Hij werkte samen met boeren uit de buurt die specifiek voor zijn restaurant groenten en kruiden kweekten. Hij was – dertig jaar geleden – een van de eerste top-chefs die terug naar de boeren ging. Biologisch en puur is mij dus ingelepeld. Dat is voor mij de basis van echt goed eten.
 

Wat maak je zelf echt goed?
Ik hou het zelf graag fris, simpel én seizoensgebonden. Anders dan papa kook ik niet gastronomisch met moeilijke keukentechnieken. Maar ik vertrek wel graag van een klassiek gerecht. Daar geef ik dan een draai aan. Zo maak ik een steak-friet bijvoorbeeld met frietjes van zoete aardappel in plaats van gewone aardappel. Ik heb altijd graag gegeten en graag gekookt. Mijn blog Leeks and High Heels is zo begonnen: als een manier om recepten te delen met vrienden die ernaar bleven vragen.
 

Wat is een echt goed ingrediënt?
Kurkuma is een wortel, en familie van de gember. De specerij wordt in de Aziatische keuken gebruikt, maar ook in bijvoorbeeld de Marokkaanse. Ik gebruik het in mijn smoothie ’s morgens, in mijn amandeldrink ’s avonds, in stoofpotjes … Ik vind het een goede en lekkere smaakmaker en gebruik het veel! Ik koop elke maand een pot, denk ik.
 

Welke echt goede gezondheidstip heb jij voor ons?
In de namiddag heb ik wel eens een dipje. Dan wil ik niet naar snoep of frisdrank grijpen, en een stuk fruit is voor mij dan weer niet straf genoeg om nog een paar uur op door te gaan. Dus maak ik voor mezelf energy balls. Ik meng in de blender dadels met pistachenoten, amandelen of andere noten, waar ik dan cacaopoeder, kokosnootpoeder of eventueel rodebietenpoeder aan toevoeg. Ik rol er balletjes van en stop ze in een luchtdichte doos in de koelkast, waar ze tot twee weken goed blijven. De ideale snack!

Sandra’s echt goede recept
Ik hou van pure groenten met authentieke smaken. Daarom leg ik er graag veel op mijn bord, in dit recept naast gemarineerde kippenbrochettes.

Naar het recept