Reportage

Echt goed volgens Olivier

Biografie

  • Olivier, meubelontwerper
  • zaakvoerder en art director van het bedrijf van zijn vader dat ambachtelijke houten meubels en objecten maakt
  • geeft ook designklassen onder de naam Naald&DaadWaarom kies je voor bio?
Mijn ouders gingen naar de bio- & dieetwinkel, wij gebruikten homeopathische middelen, dronken groentesappen, teelden veel zelf … We waren bijna zelfvoorzienend en wilden optimale controle over wat we aten. Ik kreeg op mijn twaalfde geen fiets maar een witte stier om vet te mesten. Waar ik dus een kleine twee jaar later afscheid van moest nemen. Die directe relatie met eten heb ik van mijn ouders meegekregen.


Wat betekent echt goed eten voor jou?
Als je zelf groenten teelt, dan weet je dat ze er nooit perfect uitzien. De vorm van een groente bepaalt ook de complexiteit van smaken. Een groente is mooier én lekkerder als ze niet perfect is. Ik geloof in de kracht van afwijking. Ik hou van alles wat huisbereid is, met liefde gemaakt. Ik ben dertig jaar vegetariër geweest, waarvan een hele tijd macrobiotisch. Ik weet dus dat echt goed eten past bij je stemming, je persoonlijkheid, het moment van de dag, de temperatuur, het seizoen. Ik bekijk het holistisch. Maar om goed te eten moet je bewust eten. Liever klein en kwalitatief dan te veel. Ik wil geen verbeteraars en geen additieven in mijn eten. Ik wil niet dat mijn organen verzadigd geraken met rommel.


Wat is een echt goed ingrediënt?
Warmoes vind ik geweldig. Het is kwetsbaar en transparant aan de basis en wat wolliger bovenaan. Ook aardperen vind ik fantastisch. En ik heb zelfs een zwak voor gewone peren.


Welke echt goede gezondheidstip heb jij voor ons?
Ik eet vooral veel granen. In Europa kennen we er te weinig van, maar granen brengen ons lichaam goed in balans. Ik vermijd tarwe omdat het bij mij slijmen geeft in mijn lichaam. We hebben thuis zuurdesem staan om zelf brood te maken, we beperken zuivel en dierlijke producten, maar we eten wel af en toe eens een goed stukje kaas of vlees.