Reportage

Echt goed volgens onze beenhouwer Hannes

Biografie

  • Hannes, al 3 jaar beenhouwer bij Bio-Planet Machelen
  • studeerde dierverzorgingstechnieken en agro- en biotechnologie
  • werkte bij een tuinaannemer, maar besloot zijn droom te volgen en toch slager te worden
  • studeert dit jaar af als ambachtelijk slager


Waarom kies je voor bio?
Voor mij is vlees echt goed als het goed behandeld geweest is van het begin tot het einde. En als het daarna met passie, liefde en respect is klaargemaakt. Dieren moeten goed leven om kwalitatief vlees te kunnen bieden. Thuis kweekten wij konijnen, kalkoenen en schapen. Als kind vond ik het al fantastisch om mee te helpen bij het slachten en verwerken. Eigenlijk was wat wij toen deden zo bio als maar kon zijn.

Wat betekent echt goed eten?
Ik hou van pure smaken. Saus hoeft voor mij niet. Hoe puurder, hoe liever. Ik sta thuis achter het fornuis. Een stuk vlees bereid ik met peper en zout. That’s it, maar ik slaag er wel in om mijn vriendin met die pure smaken te verrassen.

Wat is een echt goed ingrediënt?
Entrecote. Als ik daar ’s morgens aan begin te snijden, word ik altijd even stil. Als ik er een snede afsnijd en die valt open, dan zie je de marmering van dat vlees. Dan zie ik echt met wat voor een kwalitatief mooi product ik aan het werken ben en dat geeft veel beroepsfierheid. Als ik dat over de toog kan overhandigen, weet ik zeker dat het ook voor die klant niet meer kan misgaan.


Welke echt goede gezondheidstip heb jij voor ons?
Alles met mate. Ik ben een echte vleeseter, maar ik zal altijd zorgen dat er een evenwicht is op mijn bord. Ik ben blij als ik een slaatje krijg bij een groot stuk vlees. Van niets te veel, van niets te weinig. Als dat goed zit, kan ik genieten.