Reportage

Q&A met onze aankoper biogroenten

Hij zoekt de leveranciers, bepaalt het assortiment, maakt kwaliteitsafspraken, regelt alles administratief én zorgt ervoor dat de biogroenten elke dag opnieuw netjes in de winkels liggen. Een stevige job die Steven Testaert met veel liefde voor het vak doet.

Wat onderscheidt een biogroente van een ‘gewone’ groente?
Biogroenten worden gekweekt zonder chemische pesticiden en industriële meststoffen. Dat is het allergrootste verschil. Voor de bioteler begint alles bij een vruchtbare bodem terwijl een conventionele teler eerder zijn plantgoed zal voeden. De bioteler stimuleert de bodem met biologische materie zoals klaver en groenbemester en beschermt zijn planten met insecten en natuurlijke varianten.

“We gaan uit van de seizoenen en stemmen ons assortiment daar maximaal op af”

Welke criteria spelen een rol bij het kiezen van leveranciers en producten?
Een goede en transparante relatie, vakmanschap en goede productafspraken geven de doorslag. We werken uitsluitend met lokale leveranciers die ik elke dag opbel. Dan pols ik even naar de stand van zaken op het veld en in de serres. Dat persoonlijke contact vind ik belangrijk. We werken momenteel met tien vaste leveranciers. We houden ook veel rekening met de seizoenen als we biogroenten kiezen. Als bepaalde groenten niet voorradig zijn omdat het niet de juiste tijd van het jaar is, dan verkopen we die groenten niet.
 

Hoe herken je als consument een biogroente in de winkel?
Aan het biogarantielabel en het Europese biologo op de verpakking. Liggen de biogroenten los in de winkel, dan kun je de kaart checken waarop alle productinfo staat. Die kaart hangt aan de kist waarin de groenten verhandeld worden. Je moet er het woord ‘biologisch’ en het Europese biologo zeker op terugvinden.
 

Waarom blijft bio toch duurder?
Het telen van biogroenten vraagt meer manueel werk en dus meer manuren. Dat vertaalt zich in de prijs. Daarnaast heb je de controles in de bioteelt die ook betaald moeten worden. Bovendien is de opbrengst vaak kleiner, omdat de bioboer minder mogelijkheden heeft om in te spelen op onvoorziene omstandigheden. En als de opbrengst kleiner is, stijgt nu eenmaal de prijs.

LEES MEER OVER VITAMINES IN JE GROENTEN >