Reportage

Waarom hebben seizoensgroenten meer smaak?

Kiezen voor seizoensgroenten, da’s kiezen voor veel variatie, voor onze lokale telers én voor het milieu. En smaakt dat? Natuurlijk!

Het béste argument? Wat langer rijpt, zal altijd voller smaken.
Seizoensgroenten- en fruit van bij ons zijn simpelweg het lekkerst. Ze worden geteeld in ideale omstandigheden en moeten geen lange reis afleggen, waardoor ze langer kunnen rijpen, niet te vroeg worden geplukt en dus meer smaak hebben. En in de zomer bevorderen zonlicht en warmte de rijping. Je proeft er als het ware de zonne-energie in.

“Wat de boer ’s morgens plukt, ligt bij mij ’s avonds op tafel.”
Sandrina, klant bij Bio-Planet

Als je volgens de seizoenen eet, eet je automatisch gevarieerd. En omdat elke groente- en fruitsoort weer andere vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat, krijg je zo een goede balans van die heilzame goedjes binnen. Jonge boswortelen die in het voorjaar geoogst worden, zijn bijvoorbeeld rijk aan bèta-caroteen, dat je lichaam in vitamine A omzet, en winterse boerenkool bevat heel wat vitamine C. Ingevoerde groenten en fruit hebben een lager vitamine- en mineralengehalte doordat er veel verloren gaat tijdens de lange vervoerstijden en omdat ze vaak vroegtijdig geoogst worden.

 

“Ik weet perfect op welk moment in het jaar welke groente het best is”
Arlette, klant bij Bio-Planet

Door seizoensgroenten te kopen maak je een duurzame keuze. Groenten en fruit buiten het seizoen kweken, gebeurt namelijk in serres en daar is meer energie voor nodig. Of de producten worden vanuit het buitenland getransporteerd, met alle gevolgen van dien voor het milieu.

Wil je zelf weten welke groenten in het seizoen zijn? Bekijk hier onze seizoenskalender.

 

ONTDEK NOG MEER:
HOE LEER IK MIJN KINDEREN BEWUSTER ETEN >