Reportage

Wat vertelt het label op je biovoeding?

Je mag niet zomaar een biolabel op je product plakken; om zo’n label te verdienen, moeten producenten voldoen aan strikte voorwaarden. Je mag er zeker van zijn dat die gecontroleerd worden: bioproducenten moeten een gedetailleerd lastenboek bijhouden over elke stap in hun productie- en verwerkingsproces. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van het label in kwestie.

Euroleaf
Europees biolabel voor alle biovoeding. 95 tot 100 % van de ingrediënten moet uit biolandbouw komen. Er worden geen kunstmatige meststoffen, synthetische pesticiden of ggo’s gebruikt. Meer info? Klik hier.

Biogarantie
Belgisch privélabel voor biolandbouw. De regels zijn nog iets strenger dan bij Euroleaf: er mag geen nitriet gebruikt worden. Meer info? Klik hier.

Demeter
Label voor biodynamische landbouw. Boeren houden rekening met de stand van de planeten. Ook hier worden geen kunstmest, pesticiden of ggo’s gebruikt, en er zijn nog meer additieven verboden. Meer info? Klik hier.

Fair Trade
Internationaal label voor eerlijke handel met het Zuiden. De boeren krijgen een eerlijk loon en sociale ondersteuning. Ze werken ook op een milieuvriendelijke manier. Meer info? Klik hier.

Ecocert
Frans biocosmetica-label. De productie van cosmetica gebeurt op milieuvriendelijke wijze en een deel van de ingrediënten is afkomstig uit biolandbouw. Meer info? Klik hier.

 


ONTDEK NOG MEER: WAAROM HEBBEN SEIZOENSGROENTEN MEER SMAAK? >