Reportage

Wat onderscheidt biovlees van ander vlees?

Om het vlees dat je produceert ‘biologisch’ te mogen noemen, moet je als teler voldoen aan een aantal normen. Kwaliteit van het product en welzijn van het dier staan daarbij voorop. Een overzicht:

Biologisch voer
De dieren krijgen enkel biologisch voer voorgeschoteld, bij voorkeur afkomstig uit eigen bedrijf of regio. Voor runderen betekent het dat ze vooral grazen. Een bijkomend voordeel, want het vlees van koeien die gras gevoerd krijgen, bevat meer gezonde omega 3-vetzuren dan dat van koeien die graan krijgen.
 

Geen antibiotica
Omdat het gebruik van antibiotica verboden is, wordt preventief ingezet op de gezondheid van de dieren. Zo krijgen ze veel beweging in de openlucht, wat hun weerstand vergroot. Ook andere groei- of productiebevorderende middelen zoals hormonen zijn strikt verboden. 

“Dieren moeten goed leven om kwalitatief vlees te kunnen bieden”
Hannes, beenhouwer Bio-Planet

Dierenwelzijn voorop
Een biologische veeteler houdt op elk moment rekening met het welzijn van zijn dieren. Praktijken als vastbinden en gedwongen voeren zijn per definitie dan ook uitgesloten.

ONTDEK NOG MEER:
PAST BROOD BINNEN EEN GEZONDE VOEDINGSSTIJL? >