Reportage

Mag ik nog suiker eten?

Het antwoord? Ja én nee.

Iedereen heeft suiker nodig, want die levert de nodige energie aan je lichaam. Hoeveel suiker je nodig hebt, is voor iedereen verschillend. Dat hangt uiteraard ook samen met je energieverbruik.

Het is vooral belangrijk wélke suikers je eet. Snelle of geraffineerde suikers worden gezuiverd van alle mineralen of voedingsstoffen tot je een fijne, witte suiker overhoudt die je kent als kristalsuiker. Deze suikers worden snel in je bloed opgenomen; ze geven je bloedsuikerspiegel een fikse opstoot, maar daarna volgt een stevige dip. Daardoor krijg je weer zin in zoet en zo begint een vicieuze cirkel waarin je meer suiker eet dan goed voor je is.

“Mijn advies?
Verminder in stapjes. Ik ben suiker in mijn koffie beginnen minderen door telkens te halveren."
Ilse, klant bij Bio-Planet

Als je kiest voor ongeraffineerde suikers, heeft je lichaam meer werk om deze complexere suikers af te breken, te verteren en op te nemen in je bloed. Ze geven trager hun energie vrij. Daardoor geven ze je nog wel energie, maar zonder de pieken en dalen die je doen grijpen naar meer suiker.

ONTDEK NOG MEER:
WAT ONDERSCHEIDT BIOVLEES VAN ANDER VLEES? >