Reportage

Echt Goed Gezond: een pocket vol gezonde weetjes

Wij zijn voor gezonde voeding. En voor degelijke informatie. In onze pocket Echt Goed Gezond, gratis te vinden in je Bio-Planet, geven we je graag inzichten en inspiratie die je kunnen helpen bij een bewuste en gezonde levensstijl. We verzamelden antwoorden op de meest gestelde vragen over gezonde voeding. We lichten alvast een tipje van de sluier op …

1. Mag ik nog suiker eten?

Iedereen heeft suiker nodig, want die levert de nodige energie aan je lichaam. Maar hoeveel suiker je nodig hebt is voor iedereen verschillend. En wat met geraffineerde suikers?

Klik hier voor het antwoord2. Wat onderscheidt biovlees van ander vlees?

Om het vlees dat je produceert ‘biologisch’ te mogen noemen, moet je als teler te voldoen aan een aantal normen. Kwaliteit van het product en welzijn van het dier gaan daarbij voorop.

Lees meer over bionormen3. Past brood binnen een gezonde voedingsstijl?

Biobrood wordt gemaakt van granen die zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen geproduceerd werden. Biobakkers geven daarnaast hun brood graag tijd om te rijzen en rusten. En dat proef je.

Ontdek het verschil

 

4. Hoe natuurlijk is biowijn?

Steeds meer toprestaurants geven biowijnen een prominente plaats op hun wijnkaart. En terecht, want biologische wijn smaakt tegenwoordig vaak complexer dan ‘gewone’ wijn. Kies je voor biowijn, dan kies je voor smaak en kwaliteit.

Lees meer over biowijn

 

5. Wat zit er in mijn verwerkte biologische voeding?

Om producten te bereiden of te verwerken heb je toevoegingen nodig. Zonder kan niet, al bevatten biologische voedingsmiddelen uiteraard zo weinig mogelijk additieven. Wat mag er wel en wat mag er niet in zitten?

Ons overzicht

 

6. Wat zijn de valkuilen bij het lezen van etiketten?

Soms lijken producten gezonder dan ze echt zijn. Dubbel checken is de boodschap! We tonen je de meest voorkomende termen waarop je kan letten.

Zo lees je een etiket

 

7. Zijn er ook puur natuur E-nummers?

Bio-producten zijn uit principe zo puur mogelijk en bevatten zo weinig mogelijk toevoegingen.  De 48 E-nummers die wél gebruikt mogen worden, zijn toegelaten volgens de strikte Europese bio-wetgeving.

Ontdek ze allemaal

 

8. Wat vertelt het label over je biovoeding?

Ken jij de labels die op je producten staan? Van bio tot fair trade, wij geven een overzicht van de meest voorkomende labels en de voorwaarden waaraan producenten moeten voldoen.

Alles over labels

 

9. Waarom hebben seizoensgroenten meer smaak?

Het principe is simpel: wat langer rijpt, smaakt gewoonweg voller en beter. Groenten die in de buurt geteeld worden, kunnen lang rijpen en hoeven geen lange afstanden af te leggen. Smakelijk, dus!

Alle voordelen van 't seizoen

 

10. Hoe leer ik mijn kinderen bewuster eten?

Als ouder ben je de belangrijkste coach voor je kinderen. Ook als het om bewust eten en genieten gaat. Maar hoe leer je dat je zoon of dochter het beste aan?

Onze tips

 

11. Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?

Het antwoord is volmondig: ja! Diepvriesgroenten zijn een handig plan B als je even de tijd niet hebt om volledig vers te koken. En ze zijn net zo gezond.

Recht uit de diepvries