Reportage

Zo eet Alexia echt goed

Biografie

  • auteur en fotograaf van de blog Must Be Yummie en haar kookboek Iedereen eet mee
  • kookt allergievriendelijk: ze is lactose-intolerant, haar man is gluten-intolerant
  • heeft een zoon van 10 en een dochter van 8 die ook lactose-intolerant is

 
Waarom kies je voor bio?
Ik heb een dochter die geen lactose mag, ik ben gevoelig voor zuivel en mijn man reageert zeer fel op gluten. Dat ontdekten we allemaal de jongste vijf jaar. Het was een zoektocht om onze voeding aan te passen. Ik lees sindsdien erg veel etiketten in de supermarkt. Ik moet checken wat gluten- en lactosevrij is. In biologische supermarkten zoals Bio-Planet staan die zaken altijd goed aangeduid, wat winkelen voor mij makkelijker maakt. Etiketten lezen helpt mij om bewust te kopen: ik wil niet dat er iets in mijn voedsel zit dat ik niet wil. Bovendien hou ik van veel keuze. Vooral in de groenten. Een warmoes zal je gemakkelijker in een biosupermarkt vinden dan in een gewone winkel. De oplage is kleiner, maar de diversiteit groter.

Wat betekent echt goed eten voor jou?
Echt goed eten is voor mij vers, homemade en lokaal. Vooral homemade dan. Een uitdaging als je fulltime werkt zoals ik, natuurlijk. Maar ik kook niet elke dag. Ik bereid veel voor in het weekend, en ik gebruik mijn diepvries volop. In het weekend rooster ik groentjes. Ik centrifugeer gember met kilo’s tegelijk en vries die dan in blokjes in. Zelfs die halve appel die de kinderen al eens laten liggen, gaat de diepvries in. Met wat verse aardbeien of frambozen vormt die in een handomdraai een frisse smoothie.
 

Wat is een echt goed ingrediënt?
Miso is een Aziatische smaakmaker van gefermenteerde sojaboontjes. Ik drink het als soepje: een eetlepel misopasta met heet water en wat groentjes erbij. Een goede opkikker is dat. Maar je kunt de pasta ook gebruiken in een marinade voor vis of groenten. Of als vinaigrette of glazuur. Ik gebruik het op allerlei manieren in mijn keuken. Ik ontdekte de smaak jaren geleden als kind, toen ik met mijn ouders meeging naar het ene Japanse restaurant dat Antwerpen toen had. Ik vond de misosoep toen al lekker, maar ik kon het jaren later moeilijk vinden in de winkel toen ik zelf begon te koken. Dat is nu gelukkig anders.
 

Welke echt goede gezondheidstip heb jij voor ons?
Drink voldoende water! Ik heb mijn drinkbus mee met water waarin ik munt en gember laat drijven. Door er een smaak aan toe te voegen, drinkt het iets gemakkelijker.

Alexia’s echt goede recept
Leuk om samen met je kinderen te maken en op te peuzelen: deze springrolls met hummus en een limoendip.

Naar het recept