Reportage

De Nutri-Score: een stap naar bewust consumeren

We zijn voor gezonde voeding. En voor degelijke informatie. Alles draait om variatie en dosering. Op zoek naar het juiste evenwicht? De Nutri-Score helpt je op weg.

Wat zijn de voordelen van de Nutri-Score?
Met de Nutri-Score kan je makkelijk de voedingswaarden van producten binnen eenzelfde assortiment met elkaar vergelijken, zoals je favoriete ontbijtgranen of veggie producten. Zo zie je in een oogopslag welke producten je regelmatig of best minder vaak kan eten.

 

Zo wordt de Nutri-Score toegekend
Het algoritme kent punten toe aan elk element in de voedingstabel (per 100 g of ml), zowel voor nadelige (energie, suikers, verzadigde vetzuren, zout) als voor gunstige (eiwitten, vezels, verhouding fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie) voedingsstoffen. Daarna trekken we de positieve punten af van de negatieve en zetten we het resultaat om naar de Nutri-Scoretabel.
 

Evenwichtiger eten met de Nutri-Score
Wil dat zeggen dat als je evenwichtig wil eten, je voortaan alleen nog maar producten met Nutri-Score A of B mag kopen? Tuurlijk niet. De Nutri-Score wordt namelijk berekend per 100 g of ml om het vergelijken makkelijker te maken. Als je aan het koken gaat, combineer je sowieso producten met verschillende Nutri-Scores. Je kan bv. kaas met een D-score in een recept gebruiken, maar per portie zal je niet per se 100 g van die kaas toevoegen. Zo kan je dus een evenwichtig gerecht op tafel zetten, zelfs met kaas erbij. 'Alles met mate' is zoals altijd een goede graadmeter, ook in het geval van de Nutri-Score.

De volgende 2 recepten krijgen alvast Nutri-Score A. Je kan er dus naar hartenlust van genieten!

 

Stoofpotje met artisjok, boontjes en spinazie

Bekijk recept

Overnight oats met cacaokernen en mandarijn

Bekijk recept

 

Jij eet, dus jij kiest
De Nutri-Score geeft je dus een indicatie over de voedingswaarden van een product. Hoe die info binnen jouw gezonde levensstijl past, beslis je zelf. Want jij eet, dus jij kiest. Maar voor ons telt er nog meer dan voedingswaarden alleen: onbewerkte ingrediënten, natuurlijke grondstoffen, alternatieve zoetstoffen …  Dat alles vatten we samen in onze 5 basisprincipes om evenwichtiger te eten.

 

Onze 5 basisprincipes

1. De perfecte balans
Gezond eten is een evenwicht zoeken tussen te veel en te weinig. Niet te veel zout, niet te veel suiker, niet te veel vetten – en graag de juiste. Maar het gaat niet alleen om minder. Soms mag er ook meer, meer vezels bijvoorbeeld. De Nutri-Score geeft je heel eenvoudig en transparant een indicatie over de voedingswaarden, waardoor je zelf makkelijk het evenwicht kan gaan zoeken. Het is bv. niet omdat olijfolie een D krijgt, dat je het nooit mag gebruiken. Olijfolie bevat namelijk tal van goede vetten. Maar: variatie is het belangrijkste. Smeer je graag een beetje boter op je boterham? Geen probleem, maar gebruik dan voor andere bereidingen olijfolie.

2. Goed aan de bron
Iets wordt lekkerder als je weet dat het uit goede bron komt. Geteeld in rijke grond, waar het respectvol behandeld wordt, en puur natuur is. We willen weten waar iets vandaan komt, want uit goede bron betekent geloofwaardig. Bij Bio-Planet hechten we veel belang aan de herkomst. Dat ingrediënten fair trade zijn. Of van Belgische bodem komen. Of dat er een filosofie achter zit. Zo gaan we nog een stapje verder dan de Nutri-Score.

3. Puur en zuiver
Hoe gesofisticeerder het leven, hoe meer je weer gaat verlangen naar wat echt en puur is. Authentiek, ongerept en onbesproeid. Eerlijke smaken en zuivere ingrediënten. Recht van de boom of uit de grond. Niets toegevoegd. Daarom kiezen we bijvoorbeeld voor producten waar geen kunstmatige zoetstoffen inzitten, maar die wel natuurlijke alternatieven voor suiker bevatten. Ook al hebben die laatste een minder goede Nutri-Score.

 

4. Ritme van de natuur
Elk seizoen werpt zijn juiste vruchten af. Want lokale seizoensproducten, die smaken beter en zijn goed voor je gezondheid én de planeet. Wij hechten er veel belang aan. Da’s opnieuw een voorbeeld van hoe we verder gaan dan de Nutri-Score, want de Nutri-Score houdt geen rekening met seizoenen.

5. Bewust kopen & koken
Willen en doen is twee. Gezonder leven vraagt planning en voorbereiding, en steun van je gezin. De Nutri-Score helpt je bij de eerste stappen om samen evenwichtiger en bewuster eten. Ook om je kinderen bewuster te maken van hun voeding, is het een makkelijk hulpmiddel.

 

Je vindt de Nutri-Score op de prijsetiketten van alle producten. Daarnaast introduceren we de Nutri-Score stapsgewijs op de verpakkingen van Boni Selection Bio. Die vind je terug in je Bio-Planet-winkel en in onze webshop via Collect&Go. Of download de gratis app SmartWithFood, scan de barcode van het product en je ziet meteen de Nutri-Score.

 

Aanpassing in de berekeningswijze van de Nutri-Score
Om beter aan te sluiten bij de gangbare voedingsaanbevelingen en op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Franse Hoge Gezondheidsraad heeft Santé Publique France (initiatiefnemer achter de Nutri-Score) de berekeningswijze van de Nutri-Score deels aangepast. Zo zal rekening gehouden worden met de hoeveelheid koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie in een product, om de Nutri-Score te berekenen.
Concreet houdt dit in dat de Nutri-Score kan verbeteren voor een aantal producten, zoals olijfolie en producten die veel olie bevatten (zoals humus en koude sausen). 

Met de handige Nutri-Score kies je nóg makkelijker voor evenwichtige voeding en draag je stap voor stap bij aan een betere gezondheid.