Reportage

De Groene Kans: sociaal verhaal

Niet iedereen vindt even gemakkelijk een job. Soms wordt de zoektocht naar werk belemmerd door het verleden van de werkzoekende (bv. door familiale situaties). Voor die mensen is er De Groene Kans. De zorg voor mensen én voor het milieu loopt als een groene draad door hun verhaal.

Hoe is het verhaal van De Groene Kans gestart?

Wel, Europa nam begin de jaren 90 verschillende initiatieven om langdurig werkzoekenden een opleiding aan te bieden. Daaruit zijn wij dan ontstaan, om mensen sterker te maken zodat ze makkelijker aan een job geraken. Want werk helpt mensen vooruit.

 

Waarvoor kunnen ze bij jullie dan terecht?

Sommigen krijgen hier arbeidsbegeleiding, nog anderen kunnen hier ook echt aan de slag. We bieden verschillende jobs aan: buiten op het veld en binnen in de productie van confituur en siroop. Daarnaast zetten we ook mobiele ploegen in die zorgen voor het groenonderhoud van openbare besturen.

 

Hoeveel mensen begeleiden jullie ondertussen?

Dat zijn er zo’n honderd. Belgen, maar ook Russen, Tsjetsjenen, Ivorianen, Afghanen. En iedereen werkt gemoedelijk samen. Ongeacht geloof of land van herkomst, iedereen is welkom. Het is een wisselwerking en een samenwerking: zij leren van ons, maar wij ook van hen.

 

Hiernaast ligt een veld. Is dat van jullie?

Ja, inderdaad. In het begin kweekten we hier vooral onze eigen kruiden. Nu telen we klein fruit voor de productie van onze confituur en siroop.

 

En het kweken en verwerken gebeurt volledig biologisch?

Ja, dat is logisch voor ons. Het sluit perfect aan bij onze visie, want we dragen zorg voor het milieu. En natuurlijk ook voor onze mensen. Daarom werken we ook zo goed samen met Bio-Planet, want onze visies lopen gelijk.

 

Hoe maken jullie de confituur en siroop dan?

Volledig handmatig. Na de oogst wordt een deel van het fruit ingevroren om het hele jaar door te kunnen produceren. Onze medewerkers koken het dan in grote kookketels en zoeten het – afhankelijk van het eindproduct – met appeldiksap of fairtradesuiker. Er komt niets artificieels bij kijken. De werknemers vullen de potjes en flessen handmatig, en niet op een lopende band. Zo creëren we meer arbeidsplaatsen.

 
< Naar overzicht
< Ga mee op Tour Local

Foto's