Reportage

Biogroenten van onze eigen grond

Voor biologische groenten heb je biologische velden nodig. Bio-Planet wil verzekeren dat de bestaande Belgische biogronden bestemd blijven voor de bioteelt door daarin te investeren. Toen de eigenaars van bioboerderij ‘Het Zilverleen’ op zoek waren naar een overnemer, was dat een mooie kans om de hoeve met 25 hectare biogrond te kopen. En dankzij de nauwe samenwerking met zelfstandige bioboer Niels Trybou vind je de lekkere groenten uit het West-Vlaamse Alveringem in de versmarkt van je Bio-Planet-winkel.

Velden vol leven

Niels is weliswaar opgegroeid tussen de bloemkolen en courgettes, dit is zijn eerste ervaring met bio. “Bij bioteelt moet je heel alert zijn en voortdurend rekening houden met het weer. Ik krijg advies van een teeltbegeleider van Inagro en van de vorige eigenaar van de boerderij.”

“Biotuinbouw voelt voor mij natuurlijker dan conventionele tuinbouw. De grond wordt niet uitgeput, hij zit vol leven. En er vliegen van nature veel bijen rond om de planten te bevruchten. Bovendien heb ik echt de tijd om tussen de groenten op het veld te lopen en ze de nodige aandacht te geven. Regelmatig onkruid uittrekken, dat neem ik er graag bij.”

Niels is fier dat zijn groenten bij Bio-Planet verkocht worden. “In het teeltseizoen komen alle broccoli’s en courgettes bij Bio-Planet van mijn boerderij. Ik merk dat steeds meer mensen bewust voor bio kiezen, voor zichzelf en hun kinderen. Als bioboer voel je de appreciatie van de klanten.”

Vruchtbare samenwerking

Door de samenwerking met Bio-Planet en Colruyt Group kan Niels een gezond landbouwbedrijf managen zonder zwaar te investeren in biogrond. Welke groenten en gewassen er geteeld worden, wordt in samenspraak beslist. En dat in functie van onze klanten én de bodem. Dit jaar gaat het om broccoli, knolselder, prei, aardappelen, witte kool, rode kool, bleekselder, groene selder, bloemkool en courgette.

< Naar overzicht
< Ga mee op Tour Local

Foto's