Reportage

Biobieren van Brasserie Dupont: authentiek en vooruitstrevend

Brasserie Dupont uit Henegouwen specialiseert zich in bieren met hergisting in de fles. Ze brouwen op een authentieke, toch vooruitstrevende manier. Meer dan 25 % van hun productie is biologisch. En daar hebben ze een heel goede reden voor ...

Waarom biologische bieren?

Dat is puur een kwestie van smaak. We willen échte smaken voor onze bieren. Daarom brouwen we met biologische ingrediënten, op een natuurlijke, traditionele manier. We kiezen voor hergisting in de fles. Zo moeten we niets kunstmatigs aan onze bieren toevoegen. 28 % van onze bieren is gebrouwen met biologische ingrediënten. Dat is heel wat.

 

Hoe lang bestaat Brasserie Dupont al?

In 1920 kocht de familie Dupont een oude boerderij-brouwerij. Vandaag brouwen we nog altijd in ons originele gebouw. Met originele machines. Over de jaren heen hebben we die machines aangepast om ze efficiënter te maken. In onze brouwerij vind je echt een mix van vroeger en nu. Niet alleen op vlak van machines, ook op vlak van brouwtechnieken.

 

Hebben jullie speciale brouwtechnieken?

Jazeker. We verwarmen onze bieren volgens een traditionele techniek ‘à feu nu’, met een gasbrander. Dat geeft onze bieren hun specifieke smaak en karakter. We werken nog met rechthoekige ketels met platte bodem, volgens een traditioneel concept. Die geven het bier een speciale, fruitige smaak. De gist die we gebruiken, kweken we zelf volgens een recept van mijn grootvader. Gist zorgt ervoor dat de tijd zijn werking kan doen in de fles en dat het bier op natuurlijke manier kan bewaard worden.  

 

Maar jullie moderniseren ook?

Natuurlijk. We innoveren voor het milieu. We optimaliseren onze isolatie, gebruiken stadsgas in plaats van stookolie en we hebben een station om het gebruikte water te zuiveren. En we moderniseren ook om te kunnen groeien. We kochten onlangs een automatische palletiseermachine. Die neemt het werk over van iemand die zich nu op andere taken in ons bedrijf kan concentreren.

 

Welke waren jullie eerste biologische bieren?

Moinette bio en Saison Dupont bio, twee blonde bieren van hoge gisting. Moinette bio smaakt naar mout, fruit en fijne hop. Saison Dupont bio smaakt licht en een tikje bitter.

 

En er zijn intussen biobiertjes bijgekomen.

Inderdaad. Bière de miel is een amberbier met uitgesproken honingaroma’s. Het smaakt apart, maar niet zoet. In 2019 hebben we er de gouden medaille mee gewonnen in de Brussels Beer Challenge. Het witbier Blanche du Hainaut is licht en zacht. En Biolégère heeft, zoals de naam het zegt, het laagste alcoholgehalte en smaakt naar citrusvruchten.

< Naar overzicht
< Ga mee op Tour Local

Product

Foto's