Reportage

Bernard Gaborit: gepassioneerd bioboer

Bernard Gaborit leeft voor zijn weiden en dieren, dat merk je aan de kazen en yoghurts die hij maakt met koe- en schapenmelk. Bij hem draait alles rond een samenwerking tussen mens en natuur. Hij vertelt het ons op een eenvoudige, authentieke manier die hem goed typeert.

Waarom werk je biologisch?

Ik heb mij altijd al verbonden gevoeld met de aarde. Boer zijn is een fantastisch beroep. We staan midden in het leven. Alles vertrekt vanuit de aarde, en die moeten we respecteren en intact houden voor de volgende generaties. Ik bewerk mijn gronden en kweek mijn dieren met respect voor de wetten van de natuur en de aarde. Dat is moeilijker, maar moeilijk gaat ook. En ik beleef er zot veel plezier aan.

 

Nam jij het bedrijf van je ouders over?

Ja, ik volg mijn vader op. Hij schakelde onze familieboerderij in 1973 al over op biologische landbouw. We merkten toen al de gevolgen van de intensieve landbouw op de gronden, de gezondheid van de dieren en de natuur. Ik volgde zijn voorbeeld op en mijn broers en kinderen zijn erbij gekomen.

 

Welke dieren heb je zoal?

We kweken vandaag melkkoeien van het Jersey-ras. Ik ontdekte per ongeluk dat de melk van deze kleine koe een betere voedingswaarde en hoger vitaminegehalte heeft.

 

Waar hangt de kwaliteit van melk zoal vanaf?  

De kwaliteit van onze melk is sterk afhankelijk van de voeding en het welzijn van de dieren. We willen dat onze dieren vrij naar buiten kunnen en dat ze zich volgens hun eigen natuurlijke ritme kunnen voortplanten. We voeden onze dieren met 100 % biologisch hooi, grassen en graanmengelingen. We hebben een hooidroger waardoor er het hele jaar door vers, droog en schimmelvrij hooi beschikbaar is die ook nog eens rijk is aan omega 3.

 

Van melk naar zuivel ... een kleine stap?

Ja, en die hebben we gezet in 1979. Dan zijn we onze koemelk beginnen te verwerken in verse producten in een kleine kaasmakerij naast de plaats waar de dieren gemolken worden. Het eerste jaar hebben we rauwe boter gemaakt. In de loop der jaren en op vraag van onze klanten zijn we ook met zuivelproducten en desserten begonnen. De melk van Jersey-koeien geeft kazen en yoghurts een smeuïge textuur en unieke zachtheid.

 

En de producten vielen in de smaak?

Ja, eerst dankzij mond-tot-mond-reclame. Daarna gingen we partnerschappen aan met lokale producenten om onze melkproductie aan te vullen. In 2011 klopten enkele producenten van biologische schapenmelk uit de regio Aveyron bij ons aan om producten met hun melk te maken. Die melk past perfect in kazen en desserten. Schapenmelk zorgt voor een romige textuur en uitgesproken smaak.

 

Jullie werken nog artisanaal?

Natuurlijk en daar houden we ons aan. We bereiden nog altijd op traditionele manier. Pasteuriseren doen we bijvoorbeeld au bain-marie. Zo is er geen thermische shock die de smaak en de eigenschappen van de melk zou veranderen. We maken onze verse kaas zonder mechanische persing. En dat zijn maar een paar voorbeelden van onze artisanale bereidingsmethoden …

 

Is jullie bedrijf veel gegroeid?

Jazeker. In 1979 hadden we 20 koeien en 20 hectare grond. Nu hebben we 100 koeien en 135 hectare velden. Maar ondanks die grote groei blijf ik trouw aan mijn waarden.

Product

Foto's