Reportage

Antipasti van Biorganica Nuova: Italiaanse authenticiteit

Biorganica Nuova, dat zijn authentieke, biologische antipasti van hoge kwaliteit. Geteeld, geoogst en verwerkt door de familie Gaudiano. Al meer dan 20 jaar teelt deze familie gewassen op eigen velden om die te verwerken in haar gecertificeerde installaties. Van het oogsten tot en met het labelen van de eindproducten: de Gaudiano-broers doen alles zelf. Zo behouden ze eenheid, overzicht en controle. Met als resultaat: uitstekende kwaliteit.

Jullie doen alles zelf. Waarom?

Om het overzicht over de hele lijn te behouden. En om de kwaliteit die we nastreven te garanderen. Door elke stap van de productie in eigen handen te houden, hebben we controle over het hele proces. Vanaf het oogsten tot en met het verpakken. We moeten geen tussenschakels inschakelen, wat maakt dat we onze producten voor een goede prijs kunnen aanbieden.

 

Hebben jullie altijd biologisch gewerkt?

Ons familiebedrijf bestaat nu 20 jaar. Onze ouders teelden van in het begin op biologische en biodynamische wijze. En die weg blijven we volgen. Voor ons is bio geen modegril, maar een levensproject. Het is een andere visie op de wereld waar landbouw zich in dienst stelt van voeding.

 

Gebeurt het oogsten machinaal?

Nee, we oogsten met de hand. Zo beschadigen we onze producten niet. Daarna verwerken we onze oogst zo snel mogelijk, ten laatste binnen de 24 uur. Bijna alles gebeurt manueel. Dat is een meerwaarde. Zo kunnen we al van bij de oogst een grondige kwaliteitscontrole uitvoeren en een selectie maken.

 

Heb je een concreet voorbeeld?

Neem onze olijven. We hebben meer dan 35.000 olijfbomen van de ‘Bella di Cerignola’-variëteit. Dat zijn heerlijke, hoogkwalitatieve tafelolijven. Bij het oogsten van de olijven sorteren we al. We scheiden de mooiste van de minder mooie. Olijven die een beetje beschadigd zijn of wat vlekjes hebben, verkopen we niet in hun geheel. Die verwerken we dan verder, bijvoorbeeld in tapenade.

 

Jullie hebben ook tomaten. Hoe droog je die?

In de zon! Want de zon bewaart en versterkt hun authentieke smaak. We stallen de tomaten uit in grote bakken die we op een hoogte plaatsen, op een terrein van 4 tot 5 hectare. Na het drogen wassen we de tomaten en verwerken we ze in onze installaties, net naast onze velden. Daar worden ze ook verpakt. Geen industriële droogovens dus. De zon en verder niets.

In België is Biorganica Nuova exclusief verkrijgbaar bij Bio-Planet. Artisjokken, olijven, champignons … Kiezen wordt moeilijk! Worden het bruschetta’s vanavond?

Product

Foto's