Reportage

7 x ode aan de wintergroente

De Heilige Drie-eenheid van vleesje, patatjes en groenten heeft afgedaan. Waar onze kookinspiratie vroeger vertrok vanuit een groot stuk vlees, denken we nu minstens zoveel na over onze groentegerechten, zo bereid dat smaken het best tot hun recht komen.

Groenten als blikvanger zijn vandaag helemaal on trend. Uiteraard kiezen we voor bio, ultravers en seizoensgebonden. Het is cruciaal om je groenten op zo’n manier te bereiden dat ze hun allerbeste kant laten zien, want dan zijn ze natuurlijk het lekkerst.

Zo bereid je de zeven smakelijkste wintergroenten:

 

1. Ovenfrieten van peterseliewortel en pastinaak
Schil de knollen en snij er frieten van. Wentel in olijfolie en eventueel nog enkele smaakmakers (rozemarijn, laurier en tijm). Schik in een ovenschaal en zet ± 40 minuten in de oven op 180°C.

2. Kool op de winterbarbecue
Leg een volledige kool (liefst witte kool) op de barbecue. Plaats het deksel op de barbecue en laat de kool 2,5 uur garen. Draai af en toe om. Verwijder dan de verkoolde buitenste bladeren en snij de botermalse, smakelijke kern in fijne reepjes. Werk af met olijfolie, citroenzeste, peper, zout en eventueel fijngehakte nootjes. 

3. Gratin van aardpeer
Snij de aardpeer in dunne plakjes en schik in een ovenschaal. Overgiet met wat plantaardige room, fijngesnipperd knoflook, tijm, peper en zout. Zet 45 minuten in de oven op 180 °C.

 

4. Knolselderpuree 
Schil de knolselder en snij in stukjes. Kook gaar in melk met wat zout. Giet af en laat even droog op het vuur. Pureer de knolselder dan met de mixer. Voeg een flinke klont boter of wat olijfolie toe en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 

 

5. Chips van schorseneren
Spoel de schorseneren grondig schoon, tot al het zand is verwijderd. Snij ze dan ongeschild in de lengte met een dunschiller of mandoline in fijne sliertjes. Spoel in water met citroensap en dep droog tussen twee vellen keukenpapier. Frituur goudbruin op 140 °C. Laat uitlekken en bestrooi onmiddellijk met fleur de sel.

6. Tempura van spruiten
Halveer kleine spruitjes en stoom ze gedurende 1 minuut. Meng wat bloem met een klein beetje ijskoud bier tot het lijkt op dik pannenkoekenbeslag. Verhit olie tot 170 °C. Wentel de spruiten door het beslag en frituur ze goudbruin. Laat uitlekken en bestrooi met een beetje fleur de sel. 

7. Pesto van veldsla
Maak 2 handjes veldsla schoon. Doe in een mixbeker met 2 eetlepels hazelnoten, een stukje parmezaan, een teentje knoflook, zwarte peper en een flinke scheut olijfolie. Mix fijn en serveer bijvoorbeeld bij pasta, ratatouille of minestrone.