NIEUWS 07/11/2018

8 vragen over vertical farmingDuurzaamheid zit in het DNA van Bio-Planet en Colruyt Group. Daarom testen we nu vertical farming uit. Onze verse kruiden worden in meerdere lagen geteeld. Volgend najaar liggen ze in de winkel.


Wat is vertical farming?
Bij vertical farming, de naam op zich zegt het al, worden gewassen in de hoogte geteeld op meerdere lagen, in een geconditioneerde omgeving. Dat wil zeggen dat we tot 20 keer meer plaats of ruimte besparen.

En dat is niet het enige voordeel: door verticale landbouwtechnologie te gebruiken, bespaar je ook 90 % water, en kunnen nutriënten gerecupereerd worden. Verder teel je indoor zonder pesticiden en met energie-efficiënte ledverlichting. Dat alles zorgt ervoor dat je planten kan telen die een zeer lage ecologische voetafdruk hebben.

Waarom geloven we bij Bio-Planet in verticale landbouw?
We kiezen onze producten altijd met zorg uit: alleen wat met respect voor mens en milieu gemaakt is, komt in onze rekken. Daarnaast verkiezen we o.a. zoveel mogelijk te werken met Belgische, lokale producten.

We hebben beslist om producten vanuit vertical farming-teelt in ons assortiment op te nemen, omdat we zeker zijn dat de planten zonder enige pesticide geteeld zijn. Zo kunnen we jou 100 % pure producten kunnen aanbieden. Door in de hoogte te werken – vlak naast ons distributiecentrum – gebruiken we ook heel wat minder grond. We besparen tot 20 keer ruimte. En de ondergrond waar de plant in wortelt, is composteerbaar.

Verder werkt onze vertical farming-technologie dankzij waterrecuperatie en verbruiken we zo’n 90 % minder water dan klassieke teelten. We werken volledig met regenwater. Bovendien werken we met ledlampen, waardoor we geen overbodige energie produceren en verliezen. Ook op energiebesparing leggen we de nadruk: onze ledlampen werken dubbel zo efficiënt als gangbare alternatieven.

Dat alles vertaalt zich in een plantenteelt met een heel lage ecologische voetafdruk. En laat dat nu net perfect passen in onze mindset. Ook na de teelt heeft het product een lage impact. Want hoe minder druk we zetten op onze natuur, hoe beter.;

Zijn planten uit verticale landbouw genetisch gemanipuleerd?
Neen, producten uit een vertical farm zijn 100 % natuurlijk. De gebruikte zaden, nutriënten en het gezuiverde regenwater zijn dezelfde of gelijkaardig aan degene die gebruikt worden in andere teelten, zoals in volle grond of in een serre. De plant groeit volledig natuurlijk in onze vertical farm. Het enige verschil is dat het zonlicht nagebootst wordt indoor. Het voordeel daaraan is dat wij exact kunnen bepalen hoeveel licht de plant krijgt. Zo gebruiken we niet meer energie dan nodig en kan de plant optimaal groeien.

Zijn planten uit verticale landbouw biologisch?
De planten worden gekweekt vanuit bio-zaad. Daarnaast wordt ook composteerbaar substraat gebruikt. Bij de keuze van het substraat hebben we het duurzaamheidsaspect vooropgesteld. In plaats van niet-hernieuwbaar biogecertificeerde producten, kozen we voor een zeer duurzaam substraat. Dat substraat bevat enkel hernieuwbare grondstoffen op basis van organische reststromen. Omdat verticale landbouw een nieuwe manier van telen is – en nog niet alles wat we gebruiken een biologische variant heeft – zijn de huidige producten uit onze vertical farm nog niet biogecertificeerd. De planten worden wél op natuurlijke wijze geteeld en zijn pesticidevrij: 100 % puur dus!

Hoe verzorg je plantjes uit verticale landbouw het best?
Bewaar je plantjes gewoon op kamertemperatuur op een zonnige plaats. Geef ze voldoende water zodat de ondergrond vochtig blijft. Zo blijven ze langer houdbaar.

Met welke nutriënten werken jullie?
We onderzoeken momenteel welke beschikbare nutriënten het meest duurzaam zijn. Daarnaast maken we in deze testfase gebruik van de gangbare nutriënten, waaronder stoffen die gebruikt worden voor serreteelt.

Waarin onderscheidt de verticale landbouw van Colruyt Group zich van andere?
Door eerdere projecten heeft Colruyt Group al heel wat kennis opgedaan rond koeling en verlichting. Door deze kennis te combineren, zijn we ervan overtuigd dat we een duurzame eigen technologie kunnen ontwikkelen om in de toekomst zo duurzaam mogelijk te produceren.

Hoe gaat de verpakking eruit zien?
Hoe de verpakking er exact zal uitzien, is nog niet geweten. We zijn wel op zoek naar duurzaam materiaal dat de plant optimaal beschermt en een zo laag mogelijke ecologische impact heeft.