NIEUWS 04/03/2020

Kom alles te weten over vertical farmingDuurzaamheid zit in het DNA van Bio-Planet en Colruyt Group. Daarom hebben we vertical farming uitgebreid getest. Maar wat is vertical farming precies? Vind hier het antwoord op al je vragen.


Wat is vertical farming?
Bij vertical farming telen we gewassen in de hoogte op meerdere lagen, in een geconditioneerde omgeving. Zo besparen we tot 20 keer meer plaats of ruimte. En dat is niet het enige voordeel: we besparen ook 90 % water en kunnen nutriënten recupereren. Verder telen we indoor zonder pesticiden en met energie-efficiënte ledverlichting. Dat alles zorgt ervoor dat de planten een zeer lage ecologische voetafdruk hebben.

Waarom geloven we bij Bio-Planet in verticale landbouw?
We kiezen onze producten altijd met zorg uit: alleen wat met respect voor mens en milieu gemaakt is, komt in onze rekken. Daarnaast werken we o.a. zoveel mogelijk met Belgische, lokale producten.

We hebben beslist om producten vanuit vertical farming-teelt in ons assortiment op te nemen, omdat we zeker zijn dat de planten zonder enige pesticide geteeld zijn. Zo kunnen we jou 100 % pure producten aanbieden. Door in de hoogte te werken – vlak naast ons distributiecentrum – gebruiken we tot 20 keer minder ruimte. En de ondergrond waar de plant in wortelt, is composteerbaar.

Verder werkt onze vertical farming-technologie met waterrecuperatie en regenwater. Bovendien werken we met ledlampen, waardoor we geen overbodige energie produceren en verliezen. Ook op energiebesparing leggen we de nadruk: onze ledlampen werken dubbel zo efficiënt als gangbare alternatieven.

Dat alles vertaalt zich in een plantenteelt met een heel lage ecologische voetafdruk. Ook na de teelt heeft het product een lage impact. Want hoe minder druk we zetten op onze natuur, hoe beter.

Zijn planten uit verticale landbouw genetisch gemanipuleerd?
Nee. In onze vertical farm werken we alleen met 100 % natuurlijke producten. We gebruiken dezelfde zaden en nutriënten en hetzelfde gezuiverd regenwater als bij andere teelten. Het enige verschil is dat we het zonlicht indoor nabootsen. Het voordeel daaraan is dat wij exact kunnen bepalen hoeveel licht de plant krijgt. Zo gebruiken we niet meer energie dan nodig en kan de plant optimaal groeien.

Zijn planten uit verticale landbouw biologisch?
Voor het kweken van de planten wordt composteerbaar substraat gebruikt. In plaats van niet-hernieuwbaar biogecertificeerde producten, kozen we voor een zeer duurzaam substraat. Dat substraat bevat alleen hernieuwbare grondstoffen op basis van organische reststromen. Omdat verticale landbouw een nieuwe manier van telen is – en nog niet alles wat we gebruiken een biologische variant heeft – zijn de huidige producten uit onze vertical farm nog niet biogecertificeerd. De planten worden wél op natuurlijke wijze geteeld en zijn pesticidevrij: 100 % puur dus!

Hoe verzorg je plantjes uit verticale landbouw het best?
Bewaar je plantjes gewoon op kamertemperatuur op een zonnige plaats. Geef ze voldoende water zodat de ondergrond vochtig blijft. Zo blijven ze langer houdbaar.

Waarin onderscheidt de verticale landbouw van Colruyt Group zich van andere?
We deden al wat onderzoek naar koeling en verlichting. En die kennis gebruiken we nu bij onze vertical farm. Zo willen we een duurzame eigen technologie ontwikkelen om in de toekomst zo duurzaam mogelijk te produceren.