Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Zelf confituur maken? Makkelijk!

Met zelfgemaakte confituur hou je de zoete zomer nog even langer vast. Je kiest zelf je favoriete smaakcombo en ook de hoeveelheid suiker bepaal je zelf. Aan de slag!

Zo maak je confituur

  1.  Je confituurpotten moeten 100 % proper zijn. Dat doe je door ze 10 min. in kokend water te leggen en ze daarna omgekeerd op een handdoek te laten drogen. Of stop ze in het heetste programma van je afwasmachine, handig!
  2. Zet een brede kookpot klaar met dikke bodem, zo kan het vocht snel verdampen en is je confituur snel klaar.
  3. De klassieke confituur maak je met witte kristalsuiker. De verhouding is 1 kg fruit op 1 kg suiker. De suiker is belangrijk want het zorgt ervoor dat de pectine in het fruit vrijkomt. Zo dikt je confituur in en kan je het lange tijd bewaren. De kooktijd hangt af van het pectinegehalte in het fruit, meestal is dat tussen 10-20 min.
  4. Vul je confituurpotten met een trechtertje, zo mors je niet aan de randen. Schroef de potjes meteen goed dicht en laat ze omgekeerd afkoelen. 

Alternatieven voor suiker

Liever confituur zonder de klassieke suiker maken? Dan kan je agaragar gebruiken om het fruit in te dikken. De verhouding is hier 4 g op 1 kg fruit. Bijzoeten kan met een zoetmiddel.

Opgepast: zonder de klassieke suiker is je confituur veel minder lang houdbaar. Deze confituur bewaar je best in de koelkast en kan je niet veel langer dan een viertal weken bewaren. Maak dan best kleinere porties, meerdere keren in het seizoen.  

Leuke smaakcombo's

  • Klassiekers als rood fruit (aardbeien, aardbeien - frambozen, aardbeien - rode besjes en  aardbeien - braambessen) zijn altijd lekker.
  • Ook met meloen kan je goede confituur maken. De combinatie met perzik of nectarine is heerlijk.
  • Voeg extra smaakmakers toe zoals kaneel (in appel-perenconfituur), vanille (in confituur met rood fruit) of steranijs (bij meloenconfituur).
  • Ook limoncello of vlierbloesemsiroop zijn leuke toevoegingen. Voor een confituur met extra pit!

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294