Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Tags Vegan

Vegan inspiratie voor elke dag

Ben je geïnteresseerd in de vegan lifestyle? Of wil je gewoon één dag per week puur plantaardig eten? Lees dan gauw verder, want hieronder vind je veel simpele en snelle tips die veganistisch koken extra makkelijk maken. We stellen je o.a. een volledig veganistische dag voor, met gerechten voor het hele gezin. Maar we beginnen met enkele suggesties om typische niet-veganistische producten zoals eieren, melk en kaas te vervangen …

LP_Hero_vegan_inspiratie1.png

Stap-voor-stap vervangen

Melk en kaas

Wil je je koemelk vervangen, dan zijn er tal van veganistische alternatieven: van kokosmelk tot drinks met noten (amandelen, cashew …), sojadrinks en zelfs gierstdrinks. Dat geldt ook voor de alternatieven voor room: je hebt er met haver, soja, kokos …

Denk je eraan om je brood eens vegan te beleggen, dan hebben we verschillende alternatieven voor kaas, vooral gemaakt op basis van noten. Zeker de moeite om eens uit te testen!

En als alternatief voor boter kan je kiezen voor plantaardige margarine. Of maak gewoon zelf je notenboter. Rooster ongezouten noten naar keuze (denk aan cashew- of hazelnoten) kort en mix ze met 1 eetl. kokosolie en wat zout tot een gladde, dikke pasta. Wil je een chocoladesmaakje, dan kan je er wat cacaopoeder en kokosbloesemsuiker aan toevoegen. Een aanrader voor de jongsten onder ons!

Eieren

Eieren geven luchtigheid en smeuïgheid aan cake en taarten, maar een ei is ook perfect te vervangen door veganistische producten zoals:

  • 3 eetl. ongezoete appelmoes
  • 1 (heel erg) rijpe banaan. Omdat zo'n banaan al zoet is, moet je minder suiker toevoegen.
  • 50 ml spuitwater

Een topper is chocolademousse met aquafaba in plaats van eieren. Aqua-wat?! Aquafaba is het vocht van gare kikkererwten. Voor 6 porties veganistische chocolademousse heb je het vocht van zo'n 400 g gare kikkererwten nodig. Klop het zo'n 10 à 12 min. stevig op. Schep daarna voorzichtig onder gesmolten chocolade en laat opstijven in de koelkast. 

Honing

Honing is perfect te vervangen door plantaardige suikers. Denk maar aan kokosbloesemsuiker, agavesiroop of ahornsiroop.

Vlees

Vleesvervangers bestaan er in alle soorten en maten. Maar ze zijn niet altijd vegan! Tofoe, seitan en tempé bijvoorbeeld worden gemaakt zonder dierlijke producten, maar quorn bevat wel eiwit of melkingrediënten.

Op je plantaardige menu zet je het best wat meer dan vleesvervangers alleen. Ook bonen, linzen, paddenstoelen … zijn een goede bron van eiwitten en verdienen een plaatsje op je bord.

Een dag volledig vegan

Een hele dag alleen maar veganistisch eten? Da's niet zo moeilijk! Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeelddag uitgestippeld, compleet met lekkere recepten voor jong en oud.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294