Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Seizoensfruit: citrusvruchten

Sinaasappel, pompelmoes, citroen, limoen ... in het voorjaar zijn de citrusvruchten op hun best. Ze zitten vol smaak en zijn rijk aan vezels en vitamine C. Net wat je nodig hebt in die laatste donkere dagen. Ontdek hier al onze kooktips.

Koken met citroen en limoen

Van citroenen en limoenen gebruiken we vooral het sap en de zeste. Het sap van citroen is friszuur en heel puur van smaak, limoensap is eerder bitterzuur en heel aromatisch. Je kan het sap gebruiken als smaakmaker in hartige en zoete gerechten of zelfs als hoofdrolspeler in bijvoorbeeld een citroentaart of limoensorbet.

Limoen past goed bij:

  • typische ingrediënten uit de Aziatische keuken: vissaus, chilipeper, verse koriander, Thaise basilicum ...
  • geroosterde pompoen
  • rundvlees en kip
  • verse munt (mojito!)
  • in ceviche: de rauwe vis wordt gemarineerd met o.a. limoensap

Citroen past goed bij:

  • verse groene kruiden, bv. koriander en dille
  • gerookte zalm en verse dille
  • de Midden-Oosterse keuken waar de citroen vaak opgelegd wordt (in zout gegaard)
  • tijm, deze combinatie doet het goed in zowel zoete als hartige gerechten. Meng bijvoorbeeld de tijm en wat partjes citroen onder de aardappelen bak ze in de oven.

Tip: pers je fruit net voor je het sap gaat gebruiken, zo blijven alle smaken intact.

Sinaasappelen

Sinaasappelen of appelsienen worden vooral voor hun sap gebruikt. Rol de sinaasappel voor het persen even met je hand over je werkblad. Zo komt er meer sap vrij.

Gebruik het sap in:

  • marinades, warme (boter)sausen, koude sausen en vinaigrettes voor een zurige, fruitige smaak
  • in zoete bereidingen zoals sorbet, cake, mousse en koekjes
  • in warme saus, denk maar aan de klassieke eend in sinaasappelsaus maar ook bij varkensvlees of in een stoofpot met seitan is het een echte aanrader

Ook de zeste van een sinaasappel kan je gebruiken in zoete en hartige gerechten. Gebruik daarvoor wel altijd onbehandelde bio-sinaasappelen.

Verrassende combinaties met sinaasappelen:

  • chocolade: meng bijvoorbeeld eens wat sinaasappelsap door de roommengeling als je tiramisu maakt en werk af met schilfers donkere chocolade
  • koffie: versgeraspte zeste geeft net die extra toets aan je tasje sterke koffie
  • vanille en boter: prik na het bakken van een klassieke cake (quatre-quarts) een aantal gaatjes in de bovenkant en overgiet met versgeperst sap
  • venkel en olijven: maak een klassieke Italiaanse salade met flinterdun gesneden venkel, sinaasappelpartjes en zwarte olijven. Werk af met een citroendressing.
  • kruiden: voeg aan je kruidentuiltje met tijm, laurier en peterseliesteeltjes ook een paar dunne sinaasappelschilletjes toe. Zo krijgt je stoofpotje een lichte citrustoets

Alles over pompelmoes

Hoe smaakt pompelmoes?
Voor pompelmoezen geldt: hoe donkerder het vruchtvlees, hoe zoeter. De witte pompelmoezen zijn dus het zuurst en het meest bitter. Deze vruchten zijn rijk aan vezels en aan vitamine C.

Hoe bewaar je pompelmoes?
Je kan pompelmoezen nog minstens een week bewaren in de groentelade van je koelkast. 

Pompelmoes in de keuken:

  • Pompelmoes past goed bij mango, banaan en sinaasappel in een sapje, smoothie of fruitsalade.
  • Het sap is lekker in sausen of cocktails.
  • Eet de partjes zo op als ontbijt of verwerk ze in een slaatje of dessert. Tip: is je pompelmoest nog wat bitter? Bestrooi met bruine suiker en laat een halfuurtje trekken.
  • Snij de pompelmoes middendoor en lepel er het vruchtvlees uit en vul de schil met garnaal- of krabcocktail. Heel mooi voor op een buffet!
  • De partjes passen ook in een salade met schaal- en schelpdieren zoals krab of scampi's.
  • Past goed bij groene kruiden zoals dille, munt en basilicum.

 

Wat is pêler a vif?

Schil met een scherp met een sinaasappel tot op het vruchtvlees. Maak de partjes los en snij het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Doe dit boven een kommetje en vang het sap op.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294