Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Ontdek je wijn

Bij Bio-Planet vind je heel wat biowijnen, biodynamische wijnen én natuurlijke wijnen gemaakt door gepassioneerde bioboeren met een hart voor hun terroir. Dat levert uitgebalanceerde wijnen met authentieke aroma’s op. De druivenpluk gebeurt vaak handmatig en de productie is onderhevig aan strikte regels. Maar wat is nu ook weer het verschil tussen deze drie wijntypes? We leggen het graag even uit, zodat jij de wijn vindt die bij jou en je keuken past.

Biologische wijn

Biologische wijn wordt gemaakt van druiven die geteeld zijn volgens de regels en methodes van de biologische landbouw, zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In de wijngaard worden de meeste bewerkingen manueel of mechanisch uitgevoerd (omploegen, onkruid wieden …). De bodem krijgt geen chemische meststoffen, die zijn verboden in de biologische landbouw. Er worden alleen organische meststoffen gebruikt (paardenmest, boomschors, compost …), en altijd op doordachte wijze. Vaak worden er grassen gezaaid tussen de wijnstokken (witte mosterd, klaver …) als groene meststof. Ze zorgen ook voor een betere bodemstructuur.

 

In de biologische landbouw is preventie van ziektes belangrijker dan een eventuele behandeling. Zo hebben technieken als het verwijderen van bladeren (voor een betere luchtcirculatie) een bewezen preventieve werking. Tegen de meest voorkomende ziektes (meeldauw, oïdium) zijn behandelingen met zwavel en de Bordeauxse pap (op basis van koper) heel frequent, en ook heel doeltreffend. Ten slotte is het mogelijk om de aanwezigheid van insecten die schadelijk zijn voor wijnstokken te beperken. Dat door het natuurlijke evenwicht van de wijnstok te respecteren en de biodiversiteit te bevorderen.

 

Tijdens het productieproces worden nog steeds sulfieten en eiwitten toegevoegd. Sulfieten zorgen ervoor dat de wijnen beschermd zijn tegen oxidatie en dat ze langer bewaren, eiwitten helpen de wijn te klaren. De toevoeging gebeurt wel in beperkte mate, waardoor de concentratie eiwitten en sulfieten lager ligt dan bij niet-biologische wijnen. Het gevolg? De wijnen zijn biologischer gemaakt, maar ook iets gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Bewaar ze op max. 16 °C.

Biodynamische wijn

De wijnboeren die biodynamische wijn maken gaan nog een stapje verder. Ze bewerken de bodem om hem tot leven te brengen en zorgen ervoor dat de wijnranken en de natuurelementen − zoals de stand van de zon en de maan − in natuurlijke harmonie zijn met elkaar. Ze doen aan ziektepreventie door de rendementen te begrenzen en de wijnbouwtechnieken aan te passen (uitdunnen van de bladeren …). Om de bodem te bemesten worden uitsluitend organische meststoffen gebruikt. En om de weerstand van de wijnstokken te versterken, strooien de wijnbouwers op vaste tijdstippen van het jaar natuurlijke preparaten. Die tijdstippen volgen de seizoenen en de maan- en zonnecyclus (het ‘dynamische’ gedeelte van de aanpak). Ook bij de vinificatie (de overgang van druivensap naar wijn) laten ze de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan en beperken ze de menselijke tussenkomst en productiemiddelen zo veel mogelijk om de wijn zo puur mogelijk te houden (geen of weinig toegevoegde sulfieten, enz.).

Natuurlijke wijn

Bij de productie van natuurlijke wijnen gaan de wijnboeren nóg een stapje verder. Aan die wijnen worden geen sulfieten toegevoegd. De enige sulfieten die je in de wijn zou kunnen aantreffen, zijn diegene die van nature aanwezig zijn door de gisting van de wijn.

Wettelijk gezien bestaan natuurwijnen niet (er bestaat vandaag geen certificering of erkend label). De praktijken hier lijken sterk op die van andere stromingen, zoals de biodynamische landbouw, waarbij het respect voor de druif centraal staat, met een minimum aan menselijke tussenkomst tijdens de vinificatie.  

Tip Natuurlijke wijn is ook geschikt voor veganisten.

Wijn in gerechten

Al deze wijnen zijn heerlijk om te drinken, maar ze passen ook prima in gerechten. Hou je het graag veganistisch, probeer dan deze gebakken tempé met penne en wat natuurlijke rode wijn. Mag er wat vlees bij? Dan is dit zomers kippenstoofpotje met witte wijn een smakelijk idee.

Altijd anders: frisse zomerpunch met perzik

Mag het wat meer zijn? Ga dan eens voor wijn met punch … of was het omgekeerd? Lekker en leuk in grote gezelschappen, bijvoorbeeld tijdens een picknick, barbecue of tuinfeest.  Voor een frisse zomerpunch met perzik snij je 2 rijpe perziken in dunne schijfjes. Doe in een grote bowl en overgiet met 75 cl witte wijn. Voeg 66 cl Bionade Citroen-Bergamot toe en werk af met ijsblokjes. Voeg naar smaak ook nog wat plakjes citroen of muntblaadjes toe. Top als apero of in combinatie met een van de gerechten hierboven.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294