Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Ontdek je wijn

Bij Bio-Planet vind je heel wat biowijnen, biodynamische wijnen én natuurlijke wijnen gemaakt door gepassioneerde bioboeren met een hart voor hun terroir. Dat levert uitgebalanceerde wijnen met authentieke aroma’s op. De druivenpluk gebeurt vaak handmatig en de productie is onderhevig aan strikte regels. Maar wat is nu ook weer het verschil tussen deze drie wijntypes? We leggen het graag even uit, zodat jij de wijn vindt die bij jou en je keuken past.

Biologische wijn

Gemaakt van biologisch geteelde druiven. Tijdens het productieproces worden nog steeds sulfieten en eiwitten toegevoegd: sulfieten zorgen ervoor dat de wijnen beschermd zijn tegen oxidatie en ze langer bewaren, eiwitten helpen de wijn te klaren. Dat gebeurt wel in beperkte mate, waardoor de concentratie van deze extra’s veel lager ligt dan het geval is bij niet-biologische wijnen. Gevolg? De wijnen zijn biologischer ge(s)maakt, maar iets gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Bewaar max. op 16 °C.

Biodynamische wijn

De wijnboeren van dit type wijn gaan nog een stapje verder. Zo zorgen ze ervoor dat de wijnranken en de natuurelementen − zoals de stand van de zon en de maan − in natuurlijke harmonie zijn met elkaar. Ook bij de vinificatie (nl. de overgang van druivensap naar wijn) laten ze de natuur zo veel mogelijk z’n gangetje gaan ...  

Natuurlijke wijn

De wijnboeren van dit type wijn gaan nóg een stapje verder. Aan deze wijnen worden geen sulfieten toegevoegd. De enige sulfieten die je in de wijn zou kunnen aantreffen, zijn diegene die van nature aanwezig zijn door de gisting van de wijn. 

Tip Natuurlijke wijn is ook geschikt voor veganisten.

Wijn in gerechten

Al deze wijnen zijn heerlijk om te drinken, maar ze passen ook prima in gerechten. Hou je het graag veganistisch, probeer dan deze gebakken tempé met penne en wat natuurlijke rode wijn. Mag er wat vlees bij? Dan is dit zomers kippenstoofpotje met witte wijn een smakelijk idee.

Altijd anders: frisse zomerpunch met perzik

Mag het wat meer zijn? Ga dan eens voor wijn met punch … of was het omgekeerd? Lekker en leuk in grote gezelschappen, bijvoorbeeld tijdens een picknick, barbecue of tuinfeest.  Voor een frisse zomerpunch met perzik snij je 2 rijpe perziken in dunne schijfjes. Doe in een grote bowl en overgiet met 75 cl witte wijn. Voeg 66 cl Bionade Citroen-Bergamot toe en werk af met ijsblokjes. Voeg naar smaak ook nog wat plakjes citroen of muntblaadjes toe. Top als apero of in combinatie met een van de gerechten hierboven.