Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Lactosevrij eten en drinken

Geen fan van koemelk? Niet getreurd: de nieuwste ‘melk’ komt uit een plant. En in een rijke reeks varianten. Van kokos tot amandelen … Lactosevrij, het hoort erbij.

Waarom minder melk?

Melkproducten zitten vol voedingsstoffen. Ze zijn een bron van calcium en magnesium, goed voor je spieren en botten. Maar omdat te veel zuivel niet goed is voor je lichaam en voor de planeet, kiezen steeds meer mensen voor een plantaardige variant. Bij anderen sputtert dan weer de witte motor: zij kunnen melk niet (meer) verdragen. Meestal gaat het om een lactose-intolerantie.

Hoe weet je of je lactose-intolerant bent?

De signalen zijn niet altijd zo duidelijk. Lactose-intolerantie kan gepaard gaan met vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of huidproblemen. Vaak krijg je er pas op latere leeftijd last van, aangeboren overgevoeligheid is zeldzaam. Het is meestal een gevolg van een drukke levensstijl en een verstoorde darmflora, maar je kan makkelijk een check-up doen bij jezelf.

Laat melkproducten twee à drie weken links liggen. Dat geeft je spijsverteringssysteem de tijd om te kalmeren en overtollige lactose weg te werken. Verbeteren de symptomen? Worden ze erger als je weer melk drinkt? Ga dan naar je huisarts. Die kan op basis van je bevindingen misschien al een diagnose stellen. Een adem- of bloedtest brengt uitsluitsel.

Van lactose-intolerantie raak je niet met medicijnen verlost, wel door je eetpatroon aan te passen. Geen of minder zuivel betekent gelukkig niet dat je niet meer kan genieten aan tafel: lactosevrije producten en plantaardige alternatieven smaken even goed. Kies je bioproducten, dan weet je bovendien zeker dat ze vol gezonde stoffen zitten, zonder chemische of synthetische toevoegingen.

Gaat lactose-intolerantie soms over?

Het hangt ervan af wat de overgevoeligheid veroorzaakt. Er speelt namelijk een erfelijke factor: sommige mensen maken van nature te weinig lactase-enzymen aan. Of helemaal geen. Dat komt maar zelden voor en het betekent dat je de rest van je dagen alle melkproducten moet mijden. Vaker is het een verhaal van te veel: je lichaam kan de lactose-overload niet absorberen door een verstoorde darmflora. Zuivel (tijdelijk) schrappen helpt: als je darmen tijd krijgen om te herstellen, is de kans groot dat je daarna weer (kleine hoeveelheden) lactose verteert. Je darmflora kan ook ontregeld raken na een ontsteking of een antibioticakuur. Dan kan je een tijdje klachten hebben na het eten van melkproducten. 

Lactosevrij eten en drinken

10 x ‘Wat gek dat dáár melk in zit!’

Deze 10 producten lijken onverdacht. Maar lees het etiket voor je ze koopt, want de kans is héél groot dat er melk in zit: 

  • Pizza
  • Paté
  • Worst
  • Chips
  • Bouillonblokjes
  • Chocolade
  • Visconserven
  • Baileys
  • Kroketten
  • Croutons

Feit of fabel?

In halfvolle of magere melkproducten zit meer lactose

FEIT. Ze hebben inderdaad een hoger lactosegehalte. Melksuiker zit namelijk in het waterige deel van melk, niet in het vette. Daarom dus dat kaas een lager lactosegehalte heeft. De regel? Hoe ouder, hoe minder. Verse kazen zoals cottage cheese, mozzarella, ricotta, ... bevatten wel veel lactose.

Veganistische ‘kaas’, bestaat dat?

FEIT, Al wordt die – net als plantaardige melkvervangers – niet meer onder de naam ‘kaas’ verkocht. Het is immers geen zuivelproduct, want aan plantaardige kaasvervangers komt geen spatje melk te pas. Ze worden meestal van noten gemaakt. Vooral cashewnoten zijn populair, omdat ze romig smaken en dikkere ‘melk’ leveren. Daarom doen ook amandelen het goed. Het procedé? De noten worden geweekt, gemalen en gemixt met natuurlijke smaakmakers en kleurstoffen en gefermenteerd na toevoeging van probiotica. Er zijn ook kaasvervangers op basis van tofoe. Maar let op dat je ze niet verwart met ‘vegetarische kaas’. Die vind je ook in de kaasafdeling en is wél van melk gemaakt. Alleen werd er geen dierlijk stremsel, maar een plantaardige variant gebruikt.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294