Goed voor jou én goed voor de planeet, dat smaakt altijd naar meer

Kom alles te weten over vertical farming

Hoe gaan we om met een wereld waarin ruimte en water steeds schaarser worden? Hoe kunnen we kruiden kweken met een minimale ecologische voetafdruk? Bij Bio-Planet en Colruyt Group zien we veel potentieel in verticale landbouw als nieuwe teelttechniek. Dus ontwikkelden en bouwden we onze eigen vertical farm.

Wat is vertical farming?

Bij vertical farming – of verticale landbouw – telen we plantjes in een gesloten installatie in meerdere lagen boven elkaar. Zo kunnen we op een kleine oppervlakte veel gewassen telen. De omstandigheden (verlichting, temperatuur en watertoevoer) zijn ideaal en zorgen voor een optimale groei.

Exclusief bij Bio-Planet: basilicum uit onze eigen vertical farm

We ontwikkelden en bouwden onze eigen vertical farm: een plantage die volledig indoor en in de hoogte opgebouwd is, zodat we minder ruimte gebruiken en alle omstandigheden perfect kunnen controleren. Op die manier kunnen we jou zeer duurzame en lekkere kruiden aanbieden. Zoals onze Boni Selection. Exclusief bij Bio-Planet.

20 x minder ruimte

Door in verschillende lagen boven elkaar te kweken, gebruiken we 20 keer minder ruimte. En da’s nodig, als je weet dat 80 % van de beschikbare landbouwgrond al in gebruik is. Bovendien groeien de plantjes sneller. En dat betekent dan weer sneller plaats voor nieuwe kruiden.

Door in de hoogte te kweken, gaan we slim om met de beperkte ruimte

Charlotte, bio-ingenieur

Geteeld zonder pesticiden, 100 % puur

Hoewel deze verse kruiden geen biolabel dragen, verdienen ze absoluut een plek in ons assortiment. Bij het kweken van de basilicumplantjes hebben we bewust gekozen voor een bijzonder duurzame en composteerbare voedingsbodem gemaakt van organische reststromen. Onze plantjes worden ook op natuurlijke wijze geteeld, en we gebruiken geen pesticiden. Ze zijn dus 100 % puur en de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden.

100 % pure smaak

De plantjes hebben een frisse en sterke basilicumsmaak, die mee bepaald werd door onze klanten aan de hand van smaaktesten. We hebben ook gewerkt op een recycleerbare verpakking, waarop vermeld staat hoe je het plantje kan verzorgen zodat het zo lang mogelijk meegaat.

90 % minder water

Bij verticale landbouw krijgen de plantjes exact wat ze nodig hebben. Ze krijgen de juiste hoeveelheid licht en de exacte hoeveelheid gezuiverd regenwater, dat we opvangen op het dak van ons verdeelcentrum. Daarbij gebruiken we 90 % minder water dan gewoonlijk. Mooi toch?

5 x minder kilometers

De vertical farm staat vlak bij ons verdeelcentrum. Zo worden er ook 5 keer minder kilometers afgelegd.

100 % groene stroom

De vertical farm werkt 100 % op groene stroom. Veel van die energie wekken we overigens zelf op, met eigen windmolens en zonnepanelen.

Composteerbare ondergrond

De ondergrond waar de plant in wortelt, is composteerbaar.

Energie-efficiënte ledverlichting

We werken met ledlampen, waardoor we geen overbodige energie produceren en verliezen. Ook op energiebesparing leggen we de nadruk: onze ledlampen werken dubbel zo efficiënt als gangbare alternatieven.

De kruiden zijn een echte smaakbom en lang houdbaar

Jelle, projectmedewerker

Zijn planten uit verticale landbouw genetisch gemanipuleerd?

Nee. In onze vertical farm werken we alleen met 100 % natuurlijke producten. We gebruiken dezelfde zaden en nutriënten en hetzelfde gezuiverd regenwater als bij andere teelten. Het enige verschil is dat we het zonlicht indoor nabootsen. Het voordeel daarvan is dat wij exact kunnen bepalen hoeveel licht de plant krijgt. Zo gebruiken we niet meer energie dan nodig en kan de plant optimaal groeien.

Hoe verzorg je plantjes uit verticale landbouw het best?

Bewaar je plantjes gewoon op kamertemperatuur op een lichtrijke plek. Geef ze voldoende water zodat de wortels en voedingsbodem vochtig blijven. Zo blijven ze langer houdbaar.

Met 250.000 slimme plantjes per jaar dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

NV Bio Planet
V. Demesmaekerstraat 167
1500 Halle 
Tel. 02 363 50 10
info@bioplanet.be

KBO 0472.405.143
BE87 2930 2511 7294